Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote of Onze Lieve Vrouwekerk in Tholen

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 1
4691CE Tholen
Zeeland

Bouwjaar: 15e of 16e eeuw


Beschrijving van Grote of Onze Lieve Vrouwekerk

N.H. Kerk. Een grotendeels in steen overwelfde kruisbasiliek in Brabants gotische bouwtrant, bestaande uit schip met zijbeuken, transept en koor en enige aanbouwen. XV en XVI. Inwendig: preekstoel uit 1648 met koperen lezenaar. Doophek met koperen lezenaar. Beschilderd schotwerk voor koorafsluiting 1755. Wetsbord van 1581. a. hoofdorgel: orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk, Rugwerk en vrij Pedaal, in 1832 gemaakt door L. van Dam voor de Galileerkerk te Leeuwarden. In 1940 verkocht aan de Hervormde Gemeente te Tholen. b. koororgel: eenklaviers orgel in 1734 gemaakt door een uit de Elzas afkomstige orgelmaker O. Reinhardt. Het orgel werd aangekocht van het Gemeentemuseum te Den Haag. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35344
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grote of Onze Lieve Vrouwekerk in Tholen

Toren van de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk

Kerkplein 3
Tholen
TOREN der N.H. Kerk. Tegen de westzijde van de kerk aangebouwde toren waarvan het onderste gedeelte dateert uit de laatste helft van de 14e ..

Pand met wit geverfde zijgevel, schilddak met hoekpirons, echte gevel met sierankers, geprofileerde bogen met metselmozaïek, geprofileerde waterlij ..

Markt 1
Tholen
Aan de zijde van de Markt wit geverfde zijgevel waarin schuifvensters en voordeuromlijsting met gecanneleerde posten. Schilddak met hoekpiro..

Pand met trapgevel

Kerkstraat 21
Tholen
Pand met trapgevel. Treden met geprofileerde-natuurstenen dekplaten. Geprofileerde waterlijst en geprofileerde bogen met metselmozaïek. Sch..

Verminkt pand met zadeldak

Kerkstraat 19
Tholen
Verminkt pand met zadeldak. Aan de straatzijde afgewolfd. In de gecementeerde gevel schuifvensters en jaartalankers (1)596. Betegelde winkel..

Pand met ingezwenkte lijstgevel, waarin wellicht nog restanten van de 17e-eeuwse toestand aanwezig zullen zijn, bijvoorbeeld de boogvullingen van mets ..

Markt 3
Tholen
Pand met ingezwenkte lijstgevel, waarin wellicht nog restanten van de 17e eeuwse toestand aanwezig zullen zijn, bijvoorbeeld de boogvullinge..

Kaart & Routeplanner