Hervormde kerk en toren in Den Burg

Binnenburg 2
1791CG Den Burg (gemeente Texel)

(2 recensies)

Beschrijving van Hervormde kerk en toren

Hervormde Kerk en Toren. Rijzige vroeg 16e eeuwse pseudo-basiliek in welks westelijke travee een oudere toren is ingebouwd, die in 1539 verhoogd werd en van een gemetselde spits voorzien is. Rest van de koorpartij eind 15e eeuw, na instorting eind 16e eeuw rechtgesloten. In de kerk beschadigd zandstenen doopvont van uitzonderlijke vorm XV-XVI. Preekstoelkuip en klankbord XVIIId-XIX A met 2 koperen lezenaars 1668 en XVIII. Eenklaviersorgel, gemaakt door J.M. Gerstenhauer en voltooid door J.A. Hillebrand in 1818. 4 koperen kronen met schildjes XVII; gedenkbord voor ds Hondius 1728-'85. Mechanisch torenuurwerk met gotische kenmerken, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (2)

Hervormde kerk en toren
4
Recensie door: ()
Nostalgische uiterlijk van de kerk wat zeker bewaard moet worden. De reparaties zijn zeer mooi uitgevoerd zodat dit prachtige exemplaar nog jaren mee kan. De eye-catcher is de orgel die boven de entree deur hangt en zeer imposant is. Het is zeker de moeite waard om hier een bezoek te brengen.
Recensie door: ()
Gave kerk