Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk en toren in Den Burg

Kerkelijk Gebouw

Binnenburg 2
1791CG Den Burg (gemeente Texel)
Noord Holland

Bouwjaar: 16e eeuw

(2 recensies)

Beschrijving van Hervormde kerk en toren

Hervormde Kerk en Toren. Rijzige vroeg 16e eeuwse pseudo-basiliek in welks westelijke travee een oudere toren is ingebouwd, die in 1539 verhoogd werd en van een gemetselde spits voorzien is. Rest van de koorpartij eind 15e eeuw, na instorting eind 16e eeuw rechtgesloten. In de kerk beschadigd zandstenen doopvont van uitzonderlijke vorm XV-XVI. Preekstoelkuip en klankbord XVIIId-XIX A met 2 koperen lezenaars 1668 en XVIII. Eenklaviersorgel, gemaakt door J.M. Gerstenhauer en voltooid door J.A. Hillebrand in 1818. 4 koperen kronen met schildjes XVII; gedenkbord voor ds Hondius 1728-'85. Mechanisch torenuurwerk met gotische kenmerken, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35327
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (2)

Hervormde kerk en toren
4
Recensie door: ()
Nostalgische uiterlijk van de kerk wat zeker bewaard moet worden. De reparaties zijn zeer mooi uitgevoerd zodat dit prachtige exemplaar nog jaren mee kan. De eye-catcher is de orgel die boven de entree deur hangt en zeer imposant is. Het is zeker de moeite waard om hier een bezoek te brengen.
Hervormde kerk en toren
5
Recensie door: ()
Gave kerk
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk en toren in Den Burg

Groot diep hoekpand onder zadeldak

Binnenburg 15
Den Burg (Gemeente Texel)
Groot diep hoekpand onder zadeldak. Voorgevel van rode baksteen thans gepleisterd; vorm ingezwenkt en afgeknot; drie oude gevelstenen, XVII.

Overdekte visbank

Vismarkt 3
Den Burg (Gemeente Texel)
Overdekte visbank 1833, plm 1950 vernieuwd.

Pand met enig overgebleven authentieke smalle gevel met klimmend boogfries

Binnenburg 19
Den Burg (Gemeente Texel)
Pand met enig overgebleven authentieke smalle gevel met klimmend boogfries.

Terrein waarin: a overblijfselen van een ronde burcht met omringende gracht, waarbinnen een nederzetting. b overblijfselen van nederzettingen

-
Den Burg (Gemeente Texel)
TERREIN waarin: a overblijfselen van een ronde burcht met omringende gracht, waarbinnen een nederzetting. b overblijfselen van nederzettinge..

Hotel de Lindeboom

Groeneplaats 14
Den Burg (Gemeente Texel)
Hotel de Lindeboom ter plaatse van het voormalige Rechthuis en met behoud van enig oud muurwerk daarvan is op gewelfde kelders gebouwd. Tege..

Kaart & Routeplanner


Foto's (34)

Alle 34 foto's weergeven