Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waddenkerk: Hervormde Kerk. Classicistische zaalkerkje met torentje boven de voorgevel in De Cocksdorp

Kerkelijk Gebouw

Kikkertstraat 85
1795AC De Cocksdorp (gemeente Texel)
Noord Holland

Bouwjaar: 1835


Beschrijving van Waddenkerk: Hervormde Kerk. Classicistische zaalkerkje met torentje boven de voorgevel

Hervormde Kerk. Classicistische zaalkerkje uit 1835 met torentje boven de voorgevel. Rijk gesneden midden 18e eeuwse preekstoel afkomstig uit de Engelse Kerk in Den Haag, met trap, ruggeschot; klankbord met vlampotten; doophek XVIII A. Eenklaviers mechanisch orgel, gemaakt door F.G. Leichel in 1879 in een kas uit de eerste helft van de 18e eeuw. Niet onder de bescherming vallen de latere toevoegingen en wijzigingen aan het pijpwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35281
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Waddenkerk
Waddenkerk.JPG
Plaats De Cocksdorp, Kikkertstraat 85
Denominatie protestants
Coördinaten 53° 9′ NB, 4° 53′ OL
Gebouwd in 1841
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  35281
Architectuur
Architect(en) Jacob van der Kloot
Afbeeldingen
De preekstoel
De preekstoel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Waddenkerk is een kerk in De Cocksdorp op Texel. Het door Jacob van der Kloot intworpen neoclassicistische zaalkerkje dateert uit 1841 en is een rijksmonument. Het kerkje wordt gebruikt door de Waddengemeente, een Hervormde kerkelijke gemeente (PKN).

De kerk heeft een eikenhouten preekstoel uit het midden van de 18de eeuw, afkomstig uit de voormalige Engelse kerk in Den Haag, met trap, ruggeschot, klankbord met vlampotten en doophek. Boven de ingang bevindt zich een kleine klokkentoren.

Het orgel

Orgel

Er is een eenklaviers mechanisch kerkorgel, in 1879 gemaakt door Ehrenfried Leichel uit Duisburg in een kas uit 1736. Niet onder de bescherming vallen de latere toevoegingen en wijzigingen aan het pijpwerk.

E.Leichel, die dan in Arnhem woont, [[1]] herstelt het orgel in 1894 en plaatst twee nieuwe registers. In 1950 herstelt de firma H. Spanjaard uit Amsterdam het instrument na oorlogsschade.

In 2004 restaureert de firma Mense Ruiter Orgelbouw uit Zuidwolde het orgel en vernieuwt de windvoorziening.

Dispositie

  • Manuaal: Bordun 16' - Principal 8'; Hohlflöte 8' - Viola di Gamba 8' (C-H in Hohlflöte) - Octave 4' (1894) - Flöte 4' - Octave 2' (1894) - Cornett 2⅔' 3 sterk discant.
  • Pedaal (aangehangen): Bordun 16’ (transm.).

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-g. Winddruk: 78 mm. WK.

Externe links

Beluister

(info)

Monumenten in de buurt van Waddenkerk: Hervormde Kerk. Classicistische zaalkerkje met torentje boven de voorgevel in De Cocksdorp

Inventaris van de R.K.Kerk: communiebank en eenklaviers orgel

Molenlaan 2
De Cocksdorp (Gemeente Texel)
De R.K.Kerk, welke zelf niet op de lijst wordt geplaatst, bezit een gesneden communiebank, plm. 1700. Eenklaviers orgel, ca. 1750 gemaakt do..

Ten oosten van Cocksdorp in het geboomte gelegen woonhuis van een grote hoeve. Breed gebouw onder tuitdak met hoekschoorstenen; door lisenen in drie t ..

Stengweg 19
De Cocksdorp (Gemeente Texel)
Ten oosten van Cocksdorp in het geboomte gelegen woonhuis van een grote hoeve. Breed gebouw onder tuitdak met hoekschoorstenen; door lisenen..

Dubbele arbeiderswoning met privaat

Hoofdweg 132
De Cocksdorp (Gemeente Texel)
Inleiding In de polder Eijerland gelegen dubbele ARBEIDERSWONING MET PRIVAAT. De vrijstaande dubbele arbeiderswoning behoorde in oorsprong ..

Vuurtoren Eierland

Vuurtorenweg 184
De Cocksdorp (Gemeente Texel)
Uit 1863-1864 daterende, ronde, conische, bakstenen vuurtoren naar ontwerp van Q.Harder. De toren is 27 m.hoog, heeft 7 etages (oorspronkeli..

Het Noorden

Stuifweg 4
Oosterend (Gemeente Texel)
Poldermolen het Noorden, in 1878 gebouwde grondmolen, bestaande uit een stenen onderstuk en rieten tussenstuk en kap. In 1950 gerestaureerd...

Kaart & Routeplanner


Foto's (20)

Alle 20 foto's weergeven