Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vuurtoren Eierland in De Cocksdorp

Weg En Waterwerk

Vuurtorenweg 184
1795LN De Cocksdorp (gemeente Texel)
Noord Holland

Bouwjaar: 1863-1864
Architect: Quirinus Harder


Beschrijving van Vuurtoren Eierland

Uit 1863-1864 daterende, ronde, conische, bakstenen vuurtoren naar ontwerp van Q.Harder. De toren is 27 m.hoog, heeft 7 etages (oorspronkelijk 9) en is rood beschilderd. In 1907 voorzien van een gietijzeren kuip. In 1948-1949 werd er om de oude toren een mantel gemetseld en een betonnen bovenbouw aangebracht. In 1971 werden de mantel van metselwerk en de betonnen bovenbouw voorzien van een gespoten cementlaag. Vloedbalken van welijzer en trappen van gietijzer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35278
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Vuurtoren Eierland
Eierland Lighthouse texel.jpg
Plaats Eierland
Status actief
Start bouw 1863
Opening 1864
Architect Quirinus Harder
Monument Rijksmonument sinds 1982
Karakter Groep van 2 schitteringen per 10 seconde
BA B0886
NGA 114-9960
Bouwwerk
Hoogte 34,7 m
Vorm rond
Kleur rood
Bouwmateriaal baksteen
Uitrusting
Lichtpatroon Lichtbeeld vuurtoren Eierland Fl(2) W 10s
Lichthoogte 53,2 m boven zeeniveau
Lichtsterkte 2.850.000 cd
Nominale dracht 29 zeemijl
Lens Fresnellens
Radar ja
Bemand nee

Op het noordelijkste puntje van Texel staat de vuurtoren van het eiland. Zes van de acht verdiepingen zijn van maart tot november en in de vakanties dagelijks te beklimmen. In de winter is de toren open op woensdag en in het weekend. De felrode toren is bijzonder fotogeniek en komt dan ook veelvuldig voor op foto’s van Texel.

Noodzakelijk voor scheepvaart

In het Eierlandse Gat, voor de kust van Texel, zijn in de loop der eeuwen vele schepen vergaan. Terwijl er aan het begin van de negentiende eeuw wel vuurtorens stonden op Terschelling en in Den Helder, had Texel alleen een houten baken. Dit was duidelijk onvoldoende; tussen 1848 en 1860 vergingen er maar liefst 72 schepen voor de Texelse kust.

Eindelijk een vuurtoren

De Texelse notaris Johannes Ludovicus Kikkert pleitte vurig voor een vuurtoren op de noordpunt van Texel, ter bescherming van de zeevarenden. Hij lobbyde in Den Haag en zette zijn invloed in als wethouder van Texel en als lid van de Provinciale staten van Noord-Holland. Dankzij zijn jarenlange inspanningen werd in 1863 begonnen met de bouw van de vuurtoren. Ontwerper was Quirinus Harder, die ook veel andere Nederlandse vuurtorens heeft ontworpen. De vuurtoren werd gebouwd op een duin van 20 meter hoog. In 1864 was de negen verdiepingen tellende toren klaar; op 1 november van dat jaar mocht Kikkert het licht ontsteken.

Beschadigd in WOII

Tijdens de opstand van de Georgiërs in april 1945 is de toren zwaar beschadigd. Hij is in 1948 hersteld door hem met een nieuwe muur te omhullen en een nieuwe bovenbouw te plaatsen. Dit veranderde de vorm van de toren: hij werd een stuk breder.

Open voor publiek

Sinds 2009 wordt de vuurtoren beheerd door Stichting Texels Museum en is hij open voor publiek. Bij helder weer kan kilometers ver worden gekeken vanaf de omloop van de toren. Het lichthuis en de voormalige werkruimte van de vuurtorenwachters zijn niet toegankelijk; de wachtkamer is wel door het raam te bekijken.

Het licht

Tot 1910 brandde het licht op de vuurtoren op petroleum. In 1927 werd dit vervangen door pharoline. Daarna werd de toren geëlektrificeerd. Het lichtpunt zit op 53 meter boven NAP. Er zit tegenwoordig een 2000 watt Philips gasontlading-kwikdamp-lamp in. De lichtsterkte is 2,85 miljoen candela. Het licht schittert tweemaal per 10 seconden. Het licht wordt gebundeld door fresnellenzen, opgebouwd uit concentrisch opgestelde glazen ringen. Er zijn drie lampen die om de beurt een nacht branden.

Zie ook

Galerij

Beluister

(info)

Monumenten in de buurt van Vuurtoren Eierland in De Cocksdorp

Waddenkerk: Hervormde Kerk. Classicistische zaalkerkje met torentje boven de voorgevel

Kikkertstraat 85
De Cocksdorp (Gemeente Texel)
Hervormde Kerk. Classicistische zaalkerkje uit 1835 met torentje boven de voorgevel. Rijk gesneden midden 18e eeuwse preekstoel afkomstig ui..

Inventaris van de R.K.Kerk: communiebank en eenklaviers orgel

Molenlaan 2
De Cocksdorp (Gemeente Texel)
De R.K.Kerk, welke zelf niet op de lijst wordt geplaatst, bezit een gesneden communiebank, plm. 1700. Eenklaviers orgel, ca. 1750 gemaakt do..

Ten oosten van Cocksdorp in het geboomte gelegen woonhuis van een grote hoeve. Breed gebouw onder tuitdak met hoekschoorstenen; door lisenen in drie t ..

Stengweg 19
De Cocksdorp (Gemeente Texel)
Ten oosten van Cocksdorp in het geboomte gelegen woonhuis van een grote hoeve. Breed gebouw onder tuitdak met hoekschoorstenen; door lisenen..

Dubbele arbeiderswoning met privaat

Hoofdweg 132
De Cocksdorp (Gemeente Texel)
Inleiding In de polder Eijerland gelegen dubbele ARBEIDERSWONING MET PRIVAAT. De vrijstaande dubbele arbeiderswoning behoorde in oorsprong ..

Het Noorden

Stuifweg 4
Oosterend (Gemeente Texel)
Poldermolen het Noorden, in 1878 gebouwde grondmolen, bestaande uit een stenen onderstuk en rieten tussenstuk en kap. In 1950 gerestaureerd...

Kaart & Routeplanner


Foto's (18)

Alle 18 foto's weergeven