Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woning met topgevel en houten voorschot in Den Hoorn

Woonhuis

Herenstraat 53
1797AG Den Hoorn (gemeente Texel)
Noord Holland


Beschrijving van Woning met topgevel en houten voorschot

Woning met topgevel en houten voorschot. De pui is grijs gecementeerd en heeft een patroon in blokvoegen. Het bovenlicht van de aan de rechterzijde geplaatste voordeur heeft deels afgeschuinde sponningen met decoratieve, kleine inkepingen. De deur heeft geprofileerde panelen. De groen geverfde houten geveltop is afgezet met witgeschilderde dakranden. Binnen het gevelbeeld van de Herenstraat vervult het pand een geledende, historische en visuele rol. De plattegrond vertoont een indeling in voor- en achterhuis met tussenmuur en heeft een terzijde gelegen gang in het voorhuis. De verschillende vloerniveaus zijn een gevolg van de ligging op een voormalige dijk en bepalen mede de cultuurhistorische waarde. De schuur staat in de tuin achter het woonhuis. Hij is in gele baksteen opgetrokken, heeft een rechthoekige plattegrond en is gedekt door een rood pannen dak, dat aan de westzijde is afgewolfd en aan de oostzijde een houten, groen geschilderde puntgevel met luik en makelaar heeft. De schuur dateert uit de 18e of 19e eeuw en grenst met de lange zuidgevel aan het Lage Achterom. Op de zuidwest hoek staat een hoge gemetselde schoorsteen. Noord- en zuidgevel zijn voorzien van resp. twee en drie grote muurankers; de schuur is toegankelijk door een deur in de noordgevel. In de oostgevel zijn twee zeer kleine glasruitjes aangebracht, zonder kozijnen, terwijl de zuidgevel blind is; de westgevel heeft een vierkant venster en een groot muuranker. De schuur herinnert aan de traditionele verbondenheid van de historische huishouding annex bedrijfsvoering met monument 35241, en maakt derhalve functioneel en historisch deel uit van dit monument. Voorts markeert de schuur de erfafscheiding van het naar het Lage Achterom aflopende dijktalud, zijnde de vroegere bebouwingsgrens waardoor sprake is van ruimtelijk-historische waarden. Complex van architectuurhistorische betekenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35241
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woning met topgevel en houten voorschot in Den Hoorn

Woning, aardig gelegen in de bocht van de straat. Topgevel waarvan bovendeel met houten voorschot. Goede vensters

Herenstraat 51
Den Hoorn (Gemeente Texel)
Woning, aardig gelegen in de bocht van de straat. Topgevel waarvan bovendeel met houten voorschot. Goede vensters, XVII-XVIII.

Woning, aardig gelegen in de bocht van straat. Topgevel waarvan bovendeel met houten voorschot

Herenstraat 49
Den Hoorn (Gemeente Texel)
Inleiding WOONHUIS met daarachter gelegen vrijstaande SCHUUR. Het woonhuis dateert van oorsprong waarschijnlijk uit de zestiende eeuw. Een ..

Klein pandje met houten voorschot

Herenstraat 60
Den Hoorn (Gemeente Texel)
Klein pandje met houten voorschot.

Eenvoudig pandje met topgevel met houten voorschot

Herenstraat 14
Den Hoorn (Gemeente Texel)
Eenvoudig pandje met topgevel met houten voorschot.

Woonhuis met verdieping. Topgevel ingezwenkt en afgeknot. Pui gewijzigd in andere steen; oorspronkelijk mooie rode steen

Herenstraat 6
Den Hoorn (Gemeente Texel)
Woonhuis met verdieping. Topgevel ingezwenkt en afgeknot. Pui gewijzigd in andere steen; oorspronkelijk mooie rode steen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)