Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Station Delfzijl in Delfzijl

Gebouw

J. van den Kornputplein 1a Kornputplein J. van den Kornputplein 1a Ongd
9930AA Delfzijl
Groningen

Bouwjaar: 1883


Beschrijving van Station Delfzijl

STATIONSGEBOUW met aardige perronoverkapping, van het zogenoemde 2e type uit en ontstaan in 1883 tijdens de 2e en 3e Staatsaanleg (periode 1879-1893). Het gebouw is gerestaureerd en inwendig geheel aangepast aan moderne eisen. Eenvoudig maar met zorg en gevoel voor detail gebouwd stationsgebouw op rechthoekige plattegrond, opgetrokken op lage hardstenen plint uit een met gele baksteen verlevendigde rode strengperssteen en bestaande uit een twee bouwlagen tellende middenvleugel die wordt geflankeerd door twee verdiepingloze zijvleugels. Alle onder afgeknotte en na de restauratie met namaakleitjes gedekte schilddaken; op de middenvleugel vier gemetselde hoekschoorstenen; op de linkerzijvleugel een gemetselde schoorsteen. De voor- en achtergevels uitgerust lichtgetoogde deuren en ramen met zesruitsschuiframen; hardstenen vensterbanken; verlevendiging van de gevels door meerkleurig siermetselwerk en even uitgemetselde partijen boven en/of onder de ramen en onder de daklijst. De ramen in de rechterzijgevel zijn blind. Tijdens de restauratie is de linkerzijgevel wit geschilderd en zijn ingangspartij en interieur gemoderniseerd. Aan perronzijde aardige (gedeeltelijk nog oorspronkelijke) overkapping op geprofileerde gietijzeren zuiltjes. Stationsgebouw met aardige perronoverkapping uit 1883 van algemeen belang voor de architectuurgeschiedenis van het stationsgebouw in Nederland en voor de geschiedenis van de aanleg van het 19e-eeuwse spoorwegnet in Nederland in het algemeen en in de provincie Groningen in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 352059
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
    Delfzijl   
StatinDelfzijl1.jpg
Plaats Delfzijl
Afkorting Dz
Opening 15 juni 1884
Perrons 2
Perronsporen 2
Spoorlijn Groningen - Delfzijl
Streekbus Qbuzz lijn 6 GD.png, 43, 61, 119
Buurtbus 545, 566
Vervoerders
- Treinvervoerder Arriva
- Busvervoerder Qbuzz
UVO Vervoer BV
Reizigers 1.290 (2009)[1] per dag
Externe link  NS-stationsinformatie
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Station Delfzijl in december 1973.

Station Delfzijl is het eindstation van de spoorlijn Groningen - Delfzijl in de stad Delfzijl in de Nederlandse provincie Groningen. Het station werd geopend op 15 juni 1884.

Het stationsontwerp wordt ook wel Standaardtype Sneek genoemd. Het werd in de jaren 80 van de 19e eeuw gebruikt voor de bouw van vijf Nederlandse spoorwegstations. Hiervan zijn er nog drie aanwezig: in Delfzijl, Sneek en Tiel. Soortgelijke gebouwen in Appingedam (aan dezelfde spoorlijn) en Gorinchem zijn gesloopt.

Vroeger vertrokken van hier ook treinen van de spoorlijn Zuidbroek - Delfzijl (1910-1934) en van het Woldjerspoor (via Duurswold naar Groningen) (1929-1941).

Verbindingen

Het station wordt niet meer door de NS bediend, maar door Arriva, dat alle Noordelijke Nevenlijnen exploiteert. De volgende treinserie stopt op dit station:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
37700 Stoptrein (Arriva) GroningenDelfzijl

Voorzieningen

Het station beschikt over fietskluizen, fietsenstallingen, een informatie- en SOS-praatpaal en een klein restaurantje. Vanaf het station vertrekken ook bussen van Qbuzz.

Naambord
Perronzijde met Arriva-trein naar Groningen
Luchtfoto uit 1927 van Delfzijl met links op de voorgrond het stationsemplacement, uiterst links de locomotiefloods en de draaischijf, verschillenden treinen voor het station en in de rechterbenedenhoek loopt de lijn van Stoomtramweg-Maatschappij Oostelijk Groningen het beeld uit

Monumenten in de buurt van Station Delfzijl in Delfzijl

R.K. pastorie en consistorie

Buitensingel 18
Delfzijl
Omschrijving Twee bouwlagen hoge PASTORIE uit 1924, die via de consistorie met de rooms-katholieke kerk is verbonden. Pastorie en consistor..

R.K. Sint-Josephkerk

Buitensingel 16
Delfzijl
Omschrijving Rooms-katholieke KERK met transept, smalle aangekapte zijbeuken en veelhoekige koorsluiting, opgetrokken in een bruine bakstee..

Zeevaartschool Abel Tasman (v/h Noorderkweekschool Abel Tasman}

Abel Tasmanplein 4
Delfzijl
Inleiding SCHOOLGEBOUW, oorspronkelijk genaamd Noorderkweekschool Abel Tasman, gebouwd in 1930 door gemeente-architect C.C.J. Welleman en d..

Adam

Molenberg 21
Delfzijl
Grote molen achtkante bovenkruier met stelling, geheten Adam, in 1875 herbouwd met achtkant van de molen Adam (1795) uit Bedum. Thans Museum..

Grote Waterpoort

t.o. Waterstraat 1 Waterstraat 1 t.o. Waterstraat 1
Delfzijl
Aan de Eemszijde is de plaats tegen vloed beschermd door een dijk waarin een doorgang de z.g. Waterpoort in 1833 vernieuwd.

Kaart & Routeplanner