Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee inwendig verheelde als graanpakhuizen gebouwde panden, opgetrokken in baksteen in Oudeschild

Gebouw

Barentszstraat 21
1792AD Oudeschild (gemeente Texel)
Noord Holland

Bouwjaar: 19 of begin 20e eeuw


Beschrijving van Twee inwendig verheelde als graanpakhuizen gebouwde panden, opgetrokken in baksteen

Twee wellicht 19e eeuwse of vroeg 20e eeuwse, inwendig verheelde als graanpakhuizen gebouwde PANDEN, opgetrokken in baksteen, met verdieping onder zadeldaken tussen puntgevels, elk met geschulpte windveren en topmakelaar, met uitzondering van de Z. gevel van het oostelijk pakhuis waarboven de kap is afgewolfd. De beide N. gevels bezitten elk een hijsluik op de verdieping en op de kapverdieping, en een hijsbalk in de top; de W. zijgevel bevat drie kleine vierruitsvensters, de O. zijgevel is vrijwel blind, de beide Z. gevels bevatten hijsluiken. Inwendig, met name in het oostelijk pakhuis, een constructie van zware balken. Graanpakhuizen, behoort hebbende tot de overgeplaatste, daartoe omgebouwde molen "de Traanroeier", van eenvoudige doch harmonische architectuur met kenmerkende toepassing van hijsluiken en -balken en inwendig een zware balkconstructie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35176
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee inwendig verheelde als graanpakhuizen gebouwde panden, opgetrokken in baksteen in Oudeschild

Korenmolen De Traanroeier

Barentszstraat 23
Oudeschild (Gemeente Texel)
Korenmolen "De Traanroeier". In 1909 hierheen overgeplaatste Zaanse bovenkruier met stelling en spruiten.

Wierschuur

Barentszstraat 19
Oudeschild (Gemeente Texel)
Wellicht 19e eeuwse wierschuur, deels op een bakstenen voet opgetrokken in hout - met staand beschot en inwendig een driebeukige dekbalkcons..

Pand opgetrokken zonder verdieping onder langgerekt pannen zadeldak tussen puntgevels met houten top

Barentszstraat 17
Oudeschild (Gemeente Texel)
Wellicht 19e eeuws WOONHUIS, opgetrokken zonder verdieping onder langgerekt pannen zadeldak tussen puntgevels met houten top, geschulpte win..

Langgerekte schuur

Barentszstraat 13
Oudeschild (Gemeente Texel)
Langgerekte, wellicht vroeg 20e eeuwse SCHUUR, geheel opgetrokken uit hout, met staand beschot en inwendig een uit scheepshout samengestelde..

't Pakhuus: vrijstaand pakhuis gelegen aan de oude haven van Oudeschild

Haven 8
Oudeschild (Gemeente Texel)
Inleiding Vrijstaand PAKHUIS, gelegen aan de oude haven van Oudeschild. Het pakhuis werd gebouwd in 1903. De balken en rijen standvinken in..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)