Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerhaave kliniek in Amsterdam

Gebouw

Teniersstraat 1
1071DX Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1908-1911
Architect: Jos Cuypers en Jan Stuyt


Beschrijving van Boerhaave kliniek

In oorsprong geheel vrijstaand pand, als ziekenhuis gebouwd 1908-11 door Jos.Th.J. Cuypers en Jan Stuyt in een traditionalistische, bij grote "villa-architectuur" aansluitende neo-classicistische stijl. Opgetrokken in verzorgd baksteenwerk met drie verdiepingen; risalerende middenpartij onder tentdak, bekroond door een schoorsteen met rondom guirlandes en een bord; risalerende zijvleugels onder schilddaken, elk bekroond door een windwijzer in de vorm van een schip; verbindingsstukken onder dwarsgeplaatste zadeldaken. Alle kappen voorzien van rechte gootlijst op consoles en dakkapellen. Benedenverdieping met bossingen, cordonlijst in natuursteen; gebosseerde hoeklisenen; eenvoudige balcons op eerste en tweede verdieping, boven ingangspartij gesteund door Ionische zuilen, elders door consoles. Bovenaan middenpartij guirlandes, in het midden met kransen. Gebouw van belang wegens oudheidkundige en architectuur-historische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 351191
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De Boerhaave kliniek was een medische voorziening in Amsterdam. Na de sluiting in 1994 en de doorstart van de kliniek in 1995 is alleen het Zusterhuis in gebruik gebleven als kliniek onder de naam Boerhaave Medisch Centrum.

Geschiedenis

Oprichting in 1902

De Boerhaave kliniek dateert van 1902. De naar de beroemde Leidse hoogleraar geneeskunde Herman Boerhaave (1668-1738) vernoemde kliniek kwam tot stand door samenwerking van twee medisch specialisten, de gynaecoloog dr. Arthur Maurits Mendes de Leon (1856-1924) en de chirurg prof.dr. Otto Lanz (1865-1935). De vermogende Mendes de Leon financierde uit eigen middelen het kapitaal voor de bouw van de kliniek.

Monumentale Boerhaave panden van Cuypers en Stuyt

Dr. Otto Lanz liet de drie Boerhaavepanden bestaande uit zijn woonhuis (doktershuis) aan het Museumplein, de aangrenzende verpleeginrichting Boerhaave kliniek aan de Teniersstraat en het daarnaast gesitueerde Zusterhuis aan de Johannes Vermeerstraat ontwerpen door de architecten Jos Cuypers en Jan Stuyt.

20e eeuw

De Boerhaave kliniek in Amsterdam startte in 1902 als privékliniek. Na de dood van de oprichter/eigenaar Mendes de Leon in 1924 nam een medisch consortium, de Vereniging Boerhaave Kliniek, het bestuur van de kliniek over. In de Bezettingstijd werd de kliniek met Duits medisch personeel bestemd voor verpleging van (niet militaire) Duitsers en hun familie. In 1994 is onder het bestuur de Boerhaave kliniek gesloten. Aanzet tot sluiting was in 1982 de zogenaamde ‘lijst Gardeniers’ van de toenmalig staatssecretaris Volksgezondheid Til Gardeniers.

Boerhaave Medisch Centrum

Van de drie oorspronkelijke Boerhaave panden is na uitgebreide renovaties na 1994 alleen het pand van het zusterhuis van de Boerhaave kliniek in bedrijf gebleven als medische voorziening. In 1995 werd een doorstart gemaakt als privékliniek. De kliniek is tot op heden in bedrijf onder de naam Boerhaave Medisch Centrum.

Voor uitbreiding van de werkzame oppervlakte is het Boerhaave Medisch Centrum in 2014 verhuisd naar de omgebouwde Gereformeerde Kweekschool, gebouwd in 1933 in Amsterdamse Schoolstijl aan de Dintelstraat 60.[1][2]

Externe links


Monumenten in de buurt van Boerhaave kliniek in Amsterdam

Directeur-dokterswoning bij het naastliggende ziekenhuis

Museumplein 9
Amsterdam
In oorsprong geheel vrijstaande villa 'directeur-dokterswoning bij het naastliggende ziekenhuis', met twee verdiepingen onder schilddak met ..

Villa

Johannes Vermeerstraat 14
Amsterdam
Inleiding In 1912 opgetrokken op de hoek van Johannes Vermeerstraat en Teniersstraat aan drie zijden vrijstaande VILLA naar een ontwerp van..

Vrijstaande villa

Museumplein 11
Amsterdam
Inleiding In 1910 tot stand gekomen geheel vrijstaande villa op de hoek van het Museumplein en de Teniersstraat. De voorgevel ligt aan het ..

Hoekvilla

Teniersstraat 6
Amsterdam
Omschrijving Hoekvilla van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Deze hoekbebouwing wordt gedekt door een samen geste..

Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45

Johannes Vermeerstraat 37
Amsterdam
Omschrijving Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Gedekt door een zadeldak met rode pannen. Hoge schoo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)