Boerhaave kliniek in Amsterdam

Teniersstraat 1
1071DX Amsterdam

Architect: Jos Cuypers en Jan Stuyt

Beschrijving van Boerhaave kliniek

In oorsprong geheel vrijstaand pand, als ziekenhuis gebouwd 1908-11 door Jos.Th.J. Cuypers en Jan Stuyt in een traditionalistische, bij grote "villa-architectuur" aansluitende neo-classicistische stijl. Opgetrokken in verzorgd baksteenwerk met drie verdiepingen; risalerende middenpartij onder tentdak, bekroond door een schoorsteen met rondom guirlandes en een bord; risalerende zijvleugels onder schilddaken, elk bekroond door een windwijzer in de vorm van een schip; verbindingsstukken onder dwarsgeplaatste zadeldaken. Alle kappen voorzien van rechte gootlijst op consoles en dakkapellen. Benedenverdieping met bossingen, cordonlijst in natuursteen; gebosseerde hoeklisenen; eenvoudige balcons op eerste en tweede verdieping, boven ingangspartij gesteund door Ionische zuilen, elders door consoles. Bovenaan middenpartij guirlandes, in het midden met kransen. Gebouw van belang wegens oudheidkundige en architectuur-historische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)