Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Directeur-dokterswoning bij het naastliggende ziekenhuis in Amsterdam

Woonhuis

Museumplein 9
1071DJ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1908-1911
Architect: Jos Cuypers en Jan Stuyt

(1 recensie)

Beschrijving van Directeur-dokterswoning bij het naastliggende ziekenhuis

In oorsprong geheel vrijstaande villa 'directeur-dokterswoning bij het naastliggende ziekenhuis', met twee verdiepingen onder schilddak met dakkapellen, gebouwd 1908-11 door Jos.Th.J. Cuypers en Jan Stuyt in een traditionalistische neo-classicistische stijl. Opgetrokken in verzorgd baksteenwerk, begane grondverdieping met bossingen; gebosseerde hoeklisenen; natuurstenen cordonlijst; vensters met blinden op de eerste verdieping; op de hoeken der tweede verdieping aan de voorzijde loggia's met Ionische zuilen en balustrades; rechte gootlijst op consoles. Vier hoekschoorstenen met borden en smeedijzeren bekroning. Veelhoekig uitspringende ingangspartij met halfronde, aan de binnenzijde van cassettes voorziene overhuiving op gebeeldhouwde consoles; bovenaan guirlandes, in het midden met jaartalcartouche 1908; dak bekroond door een zonnewijzer. Bijbehorend toegangshek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 351183
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Directeur-dokterswoning bij het naastliggende ziekenhuis
1
Recensie door: ()
Wat in de tekst een zonnewijzer genoemd wordt is zeker geen zonnwijzer! Het is gewoon een versiering zonder enige functie. Een van de criteria van een zonnewijzer is dat hij afgelezen moet kunnen worden en dat lukt echt niet boven op dat dak.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Directeur-dokterswoning bij het naastliggende ziekenhuis in Amsterdam

Boerhaave kliniek

Teniersstraat 1
Amsterdam
In oorsprong geheel vrijstaand pand, als ziekenhuis gebouwd 1908-11 door Jos.Th.J. Cuypers en Jan Stuyt in een traditionalistische, bij grot..

Villa

Johannes Vermeerstraat 14
Amsterdam
Inleiding In 1912 opgetrokken op de hoek van Johannes Vermeerstraat en Teniersstraat aan drie zijden vrijstaande VILLA naar een ontwerp van..

Vrijstaande villa

Museumplein 11
Amsterdam
Inleiding In 1910 tot stand gekomen geheel vrijstaande villa op de hoek van het Museumplein en de Teniersstraat. De voorgevel ligt aan het ..

Hoekvilla

Teniersstraat 6
Amsterdam
Omschrijving Hoekvilla van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Deze hoekbebouwing wordt gedekt door een samen geste..

Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45

Johannes Vermeerstraat 37
Amsterdam
Omschrijving Herenhuis van het complex Teniersstraat 6 / Johannes Vermeerstraat 35-45. Gedekt door een zadeldak met rode pannen. Hoge schoo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Directeur-dokterswoning bij het naastliggende ziekenhuis in Amsterdam

Foto's (2)