Boerderij met zijbaander, schuur en kleine muur in Westerbork

Oosteinde 8
9431AV Westerbork (gemeente Midden Drenthe)
Drenthe

Bouwjaar: mog. vroeg 19e-eeuws (schuur) 19e eeuw (boerderij) 1810 mog. vroeg 19e-eeuws (schuur) 19e eeuw (boerderij)

Beschrijving van Boerderij met zijbaander, schuur en kleine muur

Groot BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit 19e eeuwse boerderij met zijbaander, oudere vroeg 19e eeuwse (?) schuur en kleine muur. Het hoofdgebouw onder deels pannen- (platte friese en hollandse) deels rietgedekt schilddak met aan achterzijde wolfeind met uilebord; twee schoorstenen. Het woongedeelte regelmatig ingedeeld met deur met sierrooster en bovenlicht en zes- en vierruitsschuifvensters, alle lichtgetoogd; staafankers, geprofileerde gootlijst, geschulpte windveren die zich voortzetten langs de goot van het bedrijfsgedeelte. Het bedrijfsgedeelte voorzien van twee stel lichtgetoogde baanderdeuren, staldeuren met en zonder bovenlicht en onder meer halfrond gesloten stalvensters met tracering. Op het gedeeltelijk met keien en klinkers bestrate erf een in aanleg oudere schuur onder rieten wolfdak tegen rechte gevel met hout beschoten top aan wegzijde; schuifvensters, baander- en staldeuren; vlechtingen, staafankers, windveren. Kleine deels stenen, deels houten schuur onder rieten schilddak tegen rechte houten gevel; aan beide zijden uitkubbingen onder met pannen belegd lessenaardak. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)