Kop-rompboerderij met dwarsdeel en ouderhuisje in Lies

Lies 14
8895KT Lies (gemeente Terschelling)

Bouwjaar: 1887 (ouderhuisje jonger)

Beschrijving van Kop-rompboerderij met dwarsdeel en ouderhuisje

Uit gele friese steen opgetrokken kop-romp-boerderij met dwarsdeel uit 1887 met oudershuisje. De kop onder pannengedekt zadeldak tegen topgevel met vlechtingen en schoorsteen; staafankers. De voorgevel uitgerust met opgeklampte deur en twee T-vensters, negenruitsschuifvenster in de linkerzijgevel. De romp gedekt door een met pannen belegd schilddak met uileborden met makelaar. In de linkergevel uitgebouwd stookhok; in de achtergevel dito vensters, opgeklampte deur en uitgebouwde secreet onder pannengedekt lessenaarsdakje. De rechterzijgevel met opgeklampte hoge inrijdeuren onder pannengedekt zadeldakje met windveren. Het te rechterzijde tussen kop en romp eveneens in gele friese steen opgetrokken vermoedelijk vroeg 20e eeuws ouderhuisje wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak met windveren en makelaar; in de voorgevel T-venster en vierruits zoldervenster; in de zijgevel twee T-vensters; deur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)