Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij "Weinig Rust" in Hoek

Boerderij

Binnendijk 5
4542RX Hoek (gemeente Terneuzen)
Zeeland

Bouwjaar: 1854


Beschrijving van Boerderij "Weinig Rust"

Boerderij "Weinig Rust" heeft een afrit aan de dijk, met een gietijzeren toegangshek waarop de naam van de boerderij. Een laan met platanen leidt naar het met peppels beplante erf. Het forse woonhuis is één bouwlaag hoog en heeft een hoog, met pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels. De voorgevel en achtergevel zijn symmetrisch ingedeeld. Boven de voordeur bevindt zich een jaartalsteen 1854. De oorspronkelijke empirevensters en 12 ruitsschuifvensters zijn verdwenen. Achter het woonhuis staan evenwijdig twee schuren onder pannen zadeldaken tussen puntgevels. De oostelijke schuur met de karakteristieke hoge schoorsteen had de functie van bakhuis. De bakoven is nog in het interieur aanwezig. Aan de zuidzijde van het erf staat een grote houten schuur onder wolfdak met geschulpte dakrand. De schuur is opgebouwd uit een zware vrijstaande houtconstructie. De kopse noordgevel en de langsgevels zijn in rabatdelen opgetrokken. De langsgevels staan op een gemetselde bakstenen plint. De kopse zuidgevel is in baksteen opgetrokken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35020
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij "Weinig Rust" in Hoek

NH kerk

Langestraat 6
Hoek (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Bakstenen zaalkerk met fronttoren, naar ontwerp van bouwkundige L. de Bruijne gebouwd door aannemer J. de Feijter in een, naar de..

Windlust

Langestraat 1
Hoek (Gemeente Terneuzen)
Molen. Ronde, stenen bovenkruier met stelling, ongetailleerd; bouwjaar 1856.

H. Maria Hemelvaart

Philipsplein 10
Philippine (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Rooms-Katholieke bakstenen KOEPELKERK met toren en consistorie naar een ontwerp uit 1952 naar ontwerp van Alphons M. Siebers (18..

Hardstenen grenspaal

Philipsplein 1
Philippine (Gemeente Terneuzen)
Hardstenen grenspaal, op de ene zijde het Oostenrijkse wapen, op de andere zijde de Staatse Leeuw. Oorspronkelijk een grenspaal van de voorm..

Tweezijdig aangebouwd stadhuis van één bouwlaag en een kapverdieping hoog

Stadhuisplein 1
Philippine (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Tweezijdig aangebouwd stadhuis van één bouwlaag en een kapverdieping hoog, in 1869 naar ontwerp van I. Bleijenberg in waterstaa..

Kaart & Routeplanner