Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Petruskerk in Wagenborgen

Kerkelijk Gebouw

Hoofdweg 41
9945PB Wagenborgen (gemeente Delfzijl)
Groningen

Bouwjaar: 1883 (herb.)
Architect: J. Brons


Beschrijving van Petruskerk

Herv. Kerk en toren op Kerkhof. In het kerkgebouw preekstoelkuip uit 1661, kapstokbord en jongere bekroning. Mechanisch torenuurwerk, waarschijnlijk 1883. Orgel in 1914 geleverd door de orgelmaker Mart Vermeulen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35007
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Petruskerk Wagenborgen
Wagenborgen - NH kerk.jpg
Plaats Wagenborgen
Gebouwd in 1883
Restauratie(s) 2007
Monumentnummer  35007
Architectuur
Architect(en) Jan Brons
Bouwmateriaal baksteen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Petruskerk in Wagenborgen, gemeente Delfzijl, is een kerkgebouw van de Protestantse Kerk in Nederland, dat dateert uit 1883.

Interieur met het Vermeulenorgel, kort voor de restauratie van 2007

De huidige kerk heeft een middeleeuwse voorganger gehad, die aan de apostel Petrus was gewijd. De preekstoel, in 1661 gemaakt door de schrijnwerker Berent Berents, heeft vermoedelijk ook al in de eerdere kerk gestaan (en mogelijk tot 1718 in de kerk van Noordbroek).

De kerk is ontworpen door de 17-jarige Jan Brons, later de uitvinder van de Bronsmotor en de oprichter van de Appingedammer Bronsmotorenfabriek. Hij kreeg als beloning een pendule, die hij de rest van zijn leven aan de muur van zijn slaapkamer hing. De in Wagenborgen geboren Brons was de zoon van de timmerman en aannemer Tjakko Brons, die samen met zijn compagnon Crol uit Scheemda de kerk bouwde voor 7685,40 gulden.

Het gebouw is een eenschepige zaalkerk. De spits van de vierkante kerktoren staat op een balustrade. Het torenuurwerk werd in 1883 geleverd door de firma Van Bergen te Heiligerlee. Het kerkorgel van de gesloopte oude kerk was door de orgelbouwersfirma Van Oeckelen weggehaald en verkocht. Pas in 1913 kreeg de nieuwe kerk een eenklaviers pijporgel, dat werd gebouwd door Marten Vermeulen uit Woerden. In 1930 werd bij de kerk een consistoriekamer gebouwd, ontworpen door de architect F. van der Laan.

In 1978 werden kerk en orgel gerestaureerd. In 2002 onderging het exterieur van kerk en toren opnieuw een restauratie, waarbij het torenuurwerk, dat dagelijks met de hand moest worden opgewonden, werd gemechaniseerd. In 2007 werd het interieur gerestaureerd en het kerkmeubilair deels vervangen. In 2010 kreeg ook het orgel weer een grote opknapbeurt.

Bij het gereedkomen van de restauratie van 2007 werd de kerk, net als zijn middeleeuwse voorganger, vernoemd naar de apostel Petrus.

Externe linkMonumenten in de buurt van Petruskerk in Wagenborgen

Hervormde kerk en toren

Meidoornstraat 14
Nieuwolda (Gemeente Oldambt)
Herv. Kerk en toren op kerkhof. Eenbeukig kerkgebouw met driezijdige sluiting, blijkens opschrift boven de ingang aan de westzijde gebouwd i..

Boerderij van het Oldambtster type met tuitgevel en drie series zaadzoldervensters

Hoofdweg West 27
Nieuwolda (Gemeente Oldambt)
Boerderij van het Oldambtster type met ingang in zijgevel. Boven de deur versierd bovenlicht. Zesruitsvensters en drie series zoldervensters..

Rienkesheerd

Hoofdweg West 21
Nieuwolda (Gemeente Oldambt)
Fraai op omgracht terrein gelegen boerderij met dwars gebouwd voorhuis onder zadeldak tussen topgevels.

Dwarshuisboerderij

Hoofdweg West 25
Nieuwolda (Gemeente Oldambt)
Omschrijving DWARSHUISBOERDERIJ waarvan het VOORHUIS (1905) is opgetrokken in een doorgebakken bruine baksteen op een gepleisterd trasraam,..

Dwarshuisboerderij, bijschuur

Hoofdweg West 25
Nieuwolda (Gemeente Oldambt)
Omschrijving BIJSCHUUR uit omstreeks 1943, opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van gesinterde klinkers. Het zadeldak gedekt me..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)