Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Kerk Sint-Rochus: vanwege houten beelden van Rochus en Sebastiaan in Steyl

Kerkelijk Gebouw

Rozenstraat 18
5935AN Steyl (gemeente Venlo)
Limburg

Bouwjaar: 17e eeuw (Rochus) en ca. 1600 (Sebastiaan) 1600 17e eeuw (Rochus) en ca. 1600 (Sebastiaan)


Beschrijving van R.K. Kerk Sint-Rochus: vanwege houten beelden van Rochus en Sebastiaan

De rectoraatskerk vanwege de zich daarin bevindende houten beelden van de H. Rochus (XVII) en H. Sebastiaan (plm 1600). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34985
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Rochuskerk (Steyl)
Sint-Rochuskerk, thans in gebruik door het Limburgs Schutterij Museum
Sint-Rochuskerk, thans in gebruik door het Limburgs Schutterij Museum
Plaats Steyl
Gebouwd in 1866
Restauratie(s) 1929
Gewijd aan Rochus van Montpellier
Monumentnummer  34985
Architectuur
Architect(en) Frans Stoks
Bouwmateriaal baksteen
Klokkentoren westtoren
Interieur
Diverse orgel afkomstig van de kerk van de H.H. Harten te 's-Hertogenbosch. Op 29 augustus 2011 uit de eredienst onttrokken.
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De huidige Rochuskerk is een driebeukige kerk in neo-gotische bouwstijl en staat in de kern van het Tegelse kloosterdorp Steyl, in de gemeente Venlo. De kerk is vernoemd naar de heilige Rochus van Montpellier.

Geschiedenis

In de 19e eeuw stond er lange tijd een kapel in het oude centrum van Steyl, maar deze werd in die eeuw te klein bevonden. Daarom werd in 1866 een nieuwe kerk gebouwd naar tekeningen van Carl Weber. De toren werd in 1874 voltooid. Deze rectoraatskerk raakte al snel ingebouwd door het missiehuis, dus werd Frans Stoks door rector Windhausen benaderd om een nieuwe kerk te bouwen, welke in 1931 gereed kwam. Deze kerk ligt op het hoogterras en werd gebouwd tussen de rozenvelden, terwijl de oude rectoraatskerk afgebroken werd. In 1933 werd Steyl tot parochie verheven en werd rector P. Windhausen de eerste pastoor van Steyl.

Orgel

In 1847 was de kapel volgens het Aardrijkskundig Woordenboek van Van der Aa nog "zonder orgel". In 1944 werd het inmiddels aanwezige orgel in de jonge kerk beschadigd. Twee jaar later, in 1946, werd een nieuw tweemanuaals orgel geplaatst. In 1991 werd het uit 's-Hertogenbosch afkomstige orgel in deze Steyler kerk geplaatst.

Monumentale elementen

Vooral de aanwezige houten beelden van Sint-Rochus uit de 17e eeuw en een ouder beeld van Sint-Sebastiaan uit circa 1600 geven de kerk haar monumentale waarde. Ook de karakteristieke schilderingen en mozaïeken boven de bogen van het priesterkoor zijn waardevol. Het celebratie-altaar bestaat uit vijf houten panelen die in de vroegere rectoraatskerk de communiebank vormden.De kerk is op 27 augustus 2011 aan de eredienst onttrokken.

Toekomst

In augustus 2011 werd bekend, dat de kerk uit de eredienst zou worden onttrokken. De laatste eredienst was op 27 augustus van dat jaar. Op 29 augustus meldde Omroep Venlo, dat de kerk in gebruik wordt genomen door het Limburgs Schutterij Museum.[1] Dit museum was eerst gelegen in een kloostercomplex in Steyl, maar door een grote brand in 2008 was men genoodzaakt het museum te sluiten. Precies acht jaar later, op 10 april 2016, opende het nieuwe museum zijn deuren.

Zie ook


Monumenten in de buurt van R.K. Kerk Sint-Rochus: vanwege houten beelden van Rochus en Sebastiaan in Steyl

Villa Elise

Sint Michaelstraat 4
Steyl (Gemeente Venlo)
Inleiding Aan de Sint Michaelstraat 4 bevindt zich midden op een groot perceel de VILLA "Elise" met aan de straatzijde ter afscheiding van..

Hospitium

Arnoldus Janssenstraat 31
Steyl (Gemeente Venlo)
Inleiding Aan de Arnoldus Janssenstraat 31-33 gelegen, voormalig dubbel HOSPITIUM met op het achtererf, een vrijstaande, voormalige dubbel..

Dubbele villa en hekpijlers

Sint Michaelstraat 1
Steyl (Gemeente Venlo)
Inleiding Aan de Sint Michaelstraat 1,3 en 3a bevindt zich op een groot perceel de dubbele VILLA met aan de straatzijde ter afscheiding va..

Sint Michaëlklooster: kloosterkapellen St. Gregor

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 3 De KLOOSTERKAPELLEN St. Gregor uit omstreeks 1895 bestaan uit boven- en benedenkapellen van het St. Gregor..

Sint Michaëlklooster: missiemuseum

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 4 Het oudste bouwdeel van het MISSIEMUSEUM dateert uit circa 1895; het telt drie bouwlagen onder een zadelda..

Kaart & Routeplanner