Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kranenbreukershuis in Tegelen

Woonhuis

Hoekstraat 6
5931GJ Tegelen (gemeente Venlo)
Limburg

Bouwjaar: 1767 (jaartalankers)


Beschrijving van Kranenbreukershuis

Huis met zadeldak tussen topgevels met vlechtingen, in de voorgevel een anker met het jaartal 1767. Vooruitspringende gedeelte met verdieping. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34979
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kranenbreukershuis
Kranenbreukershuis in Tegelen, 2011
Kranenbreukershuis in Tegelen, 2011
Locatie Hoekstraat 6, Tegelen
Oorspr. functie brouwerij
Huidig gebruik museum
Bouw gereed 1767
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 34979
Achterzijde Kranenbreukerhuis
Achterzijde Kranenbreukerhuis
Detail Kranenbreukerhuis
Detail Kranenbreukerhuis
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Kranenbreukershuis, ook gespeld Kranenbreukerhuis, is een rijksmonument en industrieel erfgoed in het Venlose stadsdeel Tegelen. De gemeente Venlo heeft het pand in 2009 aangekocht om behoud van het pand veilig te stellen.

Geschiedenis van het pand

Oorspronkelijk was het pand in 1767 gebouwd als brouwerij, maar in 1829 werd het huis omgebouwd en uitgebreid tot pottenbakkerij. Uit deze tijd stamt ook de naamgeving van het pand. Pottenbakker Godfried Krambrucher is namelijk destijds de eigenaar geweest, en via verbasteringen is de huidige naam ontstaan. Vanaf 1877 werd het gebouw gebruikt als tabaksfabriek. Het pand staat sinds de jaren zestig van de vorige eeuw leeg, waardoor het langzaamaan in verval is gekomen. In 2002 stortte het achterste deel in als gevolg van het slechte onderhoud. Om het Kranenbreukershuis te kunnen behouden, heeft de gemeente Venlo het pand in 2009 aangekocht. Op dat moment stond het hoofdpand al op instorten. Om verder verval te voorkomen heeft de gemeente preventieve maatregelen genomen, zoals stutten aanbrengen en het aanbrengen van een nooddak.

Monument van de klei-industrie

Tegelen staat al eeuwenlang bekend om haar keramische industrie. Al sinds de Romeinse tijd en gedurende de middeleeuwen zijn er pannen-, steen- en pottenbakkers ovens in gebruik die meestal voor de lokale- en regio markt produceren. In de tweede helft van de achttiende eeuw worden in steeds meer steden in Europa strodaken voor woonhuizen verboden (een van de oorzaken voor de talloze catastrofale stadsbranden die geregeld in de meeste steden voorkwamen) en worden keramische dakpannen verplicht gesteld. Deze wetgeving zorgt voor een grote markt voor dakpannen. Pottenbakkers en –fabrikanten komen uit alle windstreken naar Tegelen om zich er te vestigen. De van oorsprong ambachtelijke werkplaatsen groeien dan uit tot grote fabriekscomplexen.

Voor de industrialisering van Noord-Limburg was de keramische industrie bijzonder waardevol, aangezien deze sector als een van de eerste industrie naar de streek bracht. Het Kranenbreukershuis betekent een van de eerste vestigingen van de industrie in de streek, en is het enige nog bewaard gebleven pottenbakkershuis in de regio. Mede daarom heeft het huis de status van rijksmonument gekregen.

Restauratie

In 2010 is de gemeente Venlo onderhandelingen gestart met een tweetal monumenten-organisaties over het beheer en de herbestemming van het pand. Daarbij heeft de gemeente een voorkeur uitgesproken om de geschiedenis van het huis daarin een plaats te geven: brouwerij, pottenbakkerij of tabaksfabriek. Ook is een combinatie hiervan een optie.

Op 23 september werd bekendgemaakt, dat het pand wordt ingericht als tabaksmuseum met woonruimtes.[1][2] Bezoekers kunnen in een apart ingericht lokaal in het museum zowel drank als sigaren nuttigen (binnenshuis dus). De gemeente Venlo heeft het pand overgedragen aan de Vereniging Hendrick de Keyser[2], die het pand opknapt. Na een 9 ton kostende restauratie is het pand in juni 2013 opnieuw opengesteld. Er zijn nu drie woningen in het pand gebouwd en er is een openbaar deel dat verwijst naar de geschiedenis.

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Kranenbreukershuis in Tegelen

Sint-Martinuskerk

Kerkstraat 1
Tegelen (Gemeente Venlo)
St. Martinuskerk, neogotische kruisbasiliek, 1899-1900 naar ontwerp van C. Franssen gebouwd, met behoud van de forse laatgotische westtoren,..

Sint-Jozefschool (oorspronkelijk Julianaschool)

Grotestraat 142
Tegelen (Gemeente Venlo)
Inleiding In de kern van Tegelen bevindt zich aan de Grotestraat een SCHOOLGEBOUW met op het achtererf een overdekte SPEELPLAATS. In opdra..

Kasteel de Munt

van Wevelickhovenstraat 1
Tegelen (Gemeente Venlo)
Kasteel de Munt. Bakstenen herenhuis met mansardedak, XVIII, thans deel van een nonnenklooster, boerderij met zadeldak tussen gezwenkte topg..

Grafmonument familie Teeuwen

Kerkhoflaan 10c
Tegelen (Gemeente Venlo)
Inleiding Familiegraf Teeuwen, 1930, bestaande uit een betonnen grafkelder met een sobere bakstenen bovenbouw. Gerealiseerd naar een ontwe..

Grafmonument familie Kurstjens

Kerkhoflaan 10c
Tegelen (Gemeente Venlo)
Inleiding Familiegraf J. Kurstjens, 1939. Opgericht in opdracht van de gelijknamige familie, welke bekend is als fabrikantenfamilie in de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kranenbreukershuis in Tegelen

Foto's (1)