Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Dionysiuskerk in Swalmen

Kerkelijk Gebouw

Pastoor Pinckersstraat 3
6071NW Swalmen (gemeente Roermond)
Limburg

Bouwjaar: 15e eeuw


Beschrijving van Sint-Dionysiuskerk

St. Dionysiuskerk. Gelegen op een steile punt van de hoge oever van het winterbed van de Maas, op de plaats van een Frankische burcht. Schip en smaller koor, XV, oostelijke toren, na 1515, en westelijke uitbreiding uit 1916-'18 van P.J.H. Cuypers. Overwelving van de romaanse gedeelten, XIII. Inventaris: o.a. romaanse doopvont, kerkbanken. Houten beelden: kleine calvarie, ca. 1606; Mariabeeld, XVII; H. Hubertus, XVIII; H. Petrus en H. Paulus, ca. 1700; enige figuren can een renaissance-altaar; mensa (in krocht) en 3 grafkruisen (1558, 1616 en 1618). Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van anonieme gieter, 1622, diam. 56 cm en een klok van C. Deforest, N. Simon en C. Drouot, 1790, diam. 64 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34972
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Dionysiuskerk
Asselt-Sint-Dionysiuskerk (2).JPG
Plaats Asselt
Gewijd aan Sint-Dionysius
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  34972
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen, veldkeien
Toren oostzijde
Lijst van rijksmonumenten in Asselt
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Dionysiuskerk is een kerkgebouw in Asselt in de gemeente Roermond in de Nederlandse provincie Limburg. De kerk ligt aan de zuidwestkant van het dorp op een kerkheuvel in de uiterwaarden van de Maas.
De kerk is sinds 1970 een rijksmonument[1] en is gewijd aan Sint-Dionysius.[2] Het kerkje ligt in het Rijksbeschermd gezicht Asselt.

Geschiedenis

Ooit zou dit de plaats zijn geweest van een Frankische burcht.[1] Ongeveer tussen 700 en 1000 werd op deze plaats een eerste stenen kerk gebouwd.[2] Nadat door de schurende werking van de Maas de romaanse toren ingestort was, werd in 1515 de huidige laatgotische bakstenen toren gebouwd.[2]
In 1916-17 werd het grootste deel van het oude schip vervangen door een nieuw neoromaans schip bekleed met veldkeien waartegenaan een koor werd gebouwd. Deze was voorzien van een crypte, kinderkapel en sacristie. Het romaanse koor werd hierbij in gebruik genomen als schip. De architect van deze verbouwing en nieuwbouw was Pierre Cuypers.[2]

Opbouw

De zaalkerk is georiënteerd, omdat de smalle en lage romaanse koor is oostelijk van de hoogere en breedere schip. Maar de toren is aan de oosteinde van de koor en niet (als bij de meeste kerken) aan de westgevel. Een froegere romaanse westtoren stortte in wegens erosie van de Maas. De laat-gotische toren van 1515 is opgetrokken in baksteen en heeft drie geledingen en een ingesnoerde torenspits. De koor en rest van de kerk is gebouwd in maaskeien. In zijn muurwerk zijn enige antike tegels verbouwd, spolia vanuit roomse hypocausten.[3]

In de oostgevel van de toren is boven de ingang in een nis een beeld van Sint Dyonisius aangebracht. Om de kerkheuvel liggen keermuren.


Monumenten in de buurt van Sint-Dionysiuskerk in Swalmen

archeologie

Pastoor Pinckersstraat 3bij
Swalmen (Gemeente Roermond)
Terrein waarin een opgeworpen kerkheuvel met een van oorsprong Middeleeuwse kerk, een begraafplaats en onder de heuvel gelegen resten van Ro..

Asselterhoeve

Pastoor Pinckersstraat 26
Swalmen (Gemeente Roermond)
Asselterhoeve, XVIII-XIX. Grote boerderij van het hoftype. Zadeldaken tussen topgevels met vlechtingen. Aan de binnenplaats het ankerjaartal..

Huis met aan de voor- en aan de achterzijde een topgevel met vlechtingen. Houten kozijnen. Thans museum

Pastoor Pinckersstraat 26
Swalmen (Gemeente Roermond)
Huis met aan de voor- en aan de achterzijde een topgevel met vlechtingen. Houten kozijnen. Thans museum.

Boerenhuisje met rechthoekige ingangsomraming en dichtgemetselde ellipsboogpoort

Pastoor Pinckersstraat 30
Swalmen (Gemeente Roermond)
Boerenhuisje met rechthoekige ingangsomraming, gedateerd 1857, en dichtgemetselde ellipsboogpoort.

Terrein waarin sporen van bewoning

-
Asselt (Gemeente Roermond)
Terrein waarin sporen van bewoning. Datering: Vroege Middeleeuwen (Karolingisch). (Gedeeltelijke bescherming zie bijlage C).

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Dionysiuskerk in Swalmen

Foto's (5)