Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Kerk H. Lambertus in Swalmen

Kerkelijk Gebouw

Markt 5
6071JD Swalmen (gemeente Roermond)
Limburg

Bouwjaar: 1896
Architect: C. Franssen


Beschrijving van R.K. Kerk H. Lambertus

R.K. Kerk, neo-gotisch gebouw uit 1896 van architect C. Franssen. Hardstenen doopvont op balustervoet (XVIId), rijk marmeren wijwatervat (XVIIB) met wapen en twee ringkoppen; een aantal halve banken en voorbanken houten beelden H. Antonius abt, H. Lambertus, H. Christoffel (XVIII), alsmede een tweetal schilderijen. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van J. Bourlet, 1679, diam. 106,5 cm en twee moderne klokken. Mechanisch torenuurwerk, Eijsbouts, elektrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34966
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Lambertuskerk
Lambertuskerk - Swalmen.JPG
Plaats Swalmen
Gebouwd in 1895
Gewijd aan Sint-Lambertus
Monumentale status rijksmonument
Afbeeldingen
Swalmen-Sint-Lambertuskerk (2).JPG
Lijst van rijksmonumenten in Swalmen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Lambertuskerk is een kerkgebouw in Swalmen in de gemeente Roermond in de Nederlandse provincie Limburg. De kerk staat aan de zuidzijde van het oude deel van Swalmen aan een plein, Markt, en aan de Brugstraat met niet ver achter de kerk de Swalm. Vanuit het zuiden gaat de N271 recht op de kerk af.

De kerk is gewijd aan Sint-Lambertus en is een rijksmonument.

Geschiedenis

In de middeleeuwen werd er in Swalmen een Romaanse kerk gebouwd.

In 1452 bouwde men een nieuwe Lambertuskerk. Deze georiënteerde kerk had een westtoren met ingesnoerde torenspits, een driebeukig schip met drie traveeën in pseudobasilicale opstand en een driezijdig gesloten koor met twee traveeën.

In 1895 werd de kerk afgebroken en bouwde men in 1895-1896 de huidige kerk naar het ontwerp van Caspar Franssen. Daarbij werd de oude toren gespaard.

In 1945 werd de oude toren opgeblazen.

In 1953 werd de toren hersteld naar het ontwerp van architectenbureau J. en P. Cuypers. Daarbij kreeg de toren een extra geleding erbij.

Opbouw

Het niet-georiënteerde neogotische kerkgebouw bestaat uit een westtoren met ingesnoerde torenspits, een driebeukig schip met zes traveeën in pseudobasilicale opstand en een driezijdig gesloten koor met een travee. De kerk is noord-zuid georiënteerd met het koor in het zuiden. De toren staat tegen de westelijke zijbeuk aan en heeft vier geledingen. Aan de binnenzijde heeft de kerk gestukadoorde kruisribgewelven. De zijbeuken en het koor hebben steunberen, de toren heeft Overhoekse steunberen in de onderste drie geledingen. In de bovenste geleding van de toren bevinden zich aan iedere zijde drie spitsboogvormige galmgaten en de kerk heeft spitsboogvensters.


Monumenten in de buurt van R.K. Kerk H. Lambertus in Swalmen

Raadhuis

Markt 1
Swalmen (Gemeente Roermond)
Inleiding. Het RAADHUIS, gelegen aan de Markt in Swalmen is gebouwd in 1902 in neo-renaissance stijl naar ontwerp van architect C. Franssen..

Pastorie

Brugstraat 2
Swalmen (Gemeente Roermond)
Inleiding. De PASTORIE is gelegen aan de Brugstraat, achter de wettelijk beschermde St. Lambertuskerk te Swalmen. De pastorie is gebouwd in..

Huis met gezwenkte zijgevel en schuur

Marktstraat 6
Swalmen (Gemeente Roermond)
Bescherming betreft het huis met gezwenkte zijgevel en ankerjaartal 1754, alsmede de ongeveer 3 m. daarachter gelegen schuur met pannen zade..

Moutfabriek J. Hendricks-Crijns BV

Stationsstraat 15
Swalmen (Gemeente Roermond)
Inleiding. De MOUTERIJ Hendrickx-Crijns is gelegen aan de Stationsstraat te Swalmen. De mouterij bestaat uit verschillende volumes, gebouwd..

Beeckerhof

Beeckerhof 8
Swalmen (Gemeente Roermond)
Beeckerhof. Langgerekt gebouw; eindgevel met vlechtingen en ankerjaartal 1780; twee rechthoekige ingangsomramingen van hardsteen met horizon..

Kaart & Routeplanner