Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Janskerk in Nieuwstadt

Kerkelijk Gebouw

Millenerstraat 1
6118CB Nieuwstadt (gemeente Echt Susteren)
Limburg

Bouwjaar: 13e eeuw en laterf


Beschrijving van Sint-Janskerk

St. Janskerk. Driebeukig basilicaal schip, XIII. Driezijdig gesloten koor, XIV. Alles ingrijpend gerestaureerd door P.J.H.Cuypers in 1862. Oude inventaris, waartoe o.a. behoren mergelstenen altaar, XV ? met hardstenen mensa, twee hardstenen mensea, XV ?, houten tabernakel, plm 1700, twee biechtstoelen plm 1700. Hardstenen grafzerk, 1664. Houten beelden: H. Anna te drieën, plm 1500; madonna, XVIa, St. Johannes in disco, XVI; crucifix, XVII B; H. Brigida plm 1700; St. Jan de Doper, XVIId; Engelbewaarder, XVIII. Schilderijen; Maria ten Hemelopneming door C. Nicolas, 1826 (voormalig altaarstuk). Koperen crucifix, XIXa. Koperen lichtkroon, XIXb. Drie stenen grafkruisen (? 166?, 1634). Latere toren. Oorlogsschade hersteld in 1946. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van J. Simon en G. Foissey, 1789, een klok van een anonieme gieter, 1522, diam. 60 cm en twee moderne klokken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34954
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint Janskerk
Nieuwstadt: Sint-Johannes de Doperkerk
Nieuwstadt: Sint-Johannes de Doperkerk
Portaal:  Christendom

De Sint Janskerk, voluit Sint Johannes de Doper, in Nieuwstadt is een rooms katholieke kerk die oorspronkelijk als kapel (zonder toren) werd gebouwd in de tweede helft van de 13e eeuw. Zoals vele Limburgse kerken is deze kerk opgetrokken uit mergel.

De kerk markeert de overgang van de romaanse bouwstijl naar de gotiek. Het middenschip, en met name de lichtbeuk, vertoont onmiskenbaar romaanse vormen. De lichtbeuk bevat grote ronde ramen. De vensters in de zijbeuken zijn uitgevoerd in de vormen van de romaanse stijl, gecombineerd met details die stijlkenmerken vertonen van de Maaslandgotiek. Aan weerskanten zijn de oostelijke traveeën van de zijbeuken verhoogd tot pseudo-transepten. Het koor is in de 14e eeuw toegevoegd en staat in een hoek ten opzichte van de lengteas van het schip.

Aan de kerk zou later een lage toren zijn toegevoegd, maar na de verwoesting van de stad in 1398 was daar weinig meer van over. Op een plattegrond uit 1623 is nog een restant van deze toren afgebeeld.

De afstanden tussen de steunberen en de diverse vensters is onderling en links en rechts nogal verschillend. Waarschijnlijk zijn de steunberen later aangebracht bij geconstateerde verzakkingen, waarbij de steun belangrijker was dan een esthetisch uiterlijk.

In 1862 maakte architect P.J.H. Cuypers plannen voor een restauratie van de kerk. Met deze restauratie werd echter pas in 1880 begonnen. Cuypers wilde de muren van het koor verhogen en een toren toevoegen, maar deze onderdelen van de plannen werden nooit uitgevoerd. Cuypers voegde een neo-Romaans portaal toe aan het lagere gedeelte van de originele toren. Omdat er geen afbeeldingen beschikbaar zijn van hoe de kerk eruitzag vóór de restauratie, is niet bekend in hoeverre de zijbeuken origineel zijn of door Cuypers zijn ontworpen en gebouwd. In het oeuvre van Cuypers komt een vergelijkbare bouwstijl verder niet voor, waardoor aangenomen mag worden dat ze origineel is; bovendien vertoont de ruïne van de kerk van het Beyartklooster in Maastricht een vergelijkbare stijl.

Na 1899 voegde Cuypers de sacristie toe aan de zuidzijde. Tussen 1927 and 1933 werd de kerk opnieuw gerestaureerd, deze keer door architect Jos Wielders, zelf inwoner van Nieuwstadt. Hij verving de kleine toren door een nieuw, lager, portaal. hij verlengde de zijbeuken en plaatste een geheel nieuwe toren, waarin overigens een groot aantal stenen afkomstig van de ruïnes van het kasteel Montfort werden verwerkt. Gevechten gedurende de Tweede Wereldoorlog hebben de kerk grote schade berokkend maar ze is weer herbouwd in de vooroorlogse staat.Monumenten in de buurt van Sint-Janskerk in Nieuwstadt

Voormalige raadhuis

Markt 1
Nieuwstadt (Gemeente Echt Susteren)
Inleiding HET VOORMALIGE RAADHUIS VAN NIEUWSTADT is in de stijl van het TRADITIONALISME met renaissance invloeden in 1883 gebouwd. Het obje..

Huis Wittem

Huize Witham 1
Nieuwstadt (Gemeente Echt Susteren)
Huis Wittem. Groot bakstenen huis van omstreeks 1700 met schilddak, een halfrond gesloten uitbouw tegen het midden van de achtergevel en seg..

Boerderij met binnenplaats

Hasseltsebaan 100
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Boerderij met binnenplaats, XIX A. Woonhuis met zadeldak evenwijdig aan de straat en vensters met hardstenen onder- en bovendorpels. Schuur ..

Landgoed Huis Millen: historische tuin- en parkaanleg

Huis Millen 2
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Huis Millen. Tussen twee beeklopen, de Geleen Beek en de Rode B..

Ruïne kasteel Millen

Huis Millen 2
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Omschrijving RUïNE VAN WOONTOREN MET RINGMUUR (Kasteel Millen). Oorspronkelijk bestond de stenen sterkte (ca.1365) uit een rond omgracht..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)