Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Ter Borch in Roosteren

Kasteel Buitenplaats

Lanterdijk 6
6116AH Roosteren (gemeente Echt Susteren)
Limburg

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Kasteel Ter Borch

Kasteel ter Borch. Gebouw, XVIII met twee door knobbelspitsten bekroonde hoektorens en door trapgevels bekroonde hoekpaviljoens en middenrisalieten; de huidige gedaante grotendeels het resultaat van verbouwing uit het midden der 19e eeuw. Bijgebouwen, gelegen nabij het kasteel. Gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34952
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Ter Borch
Kasteel Ter Borch
Kasteel Ter Borch
Locatie Roosteren
Algemeen
Huidige functie particuliere woning
Gebouwd in 15e eeuw
Herbouwd in 1880
Monumentale status Beschermd
Monumentnummer  34952

Kasteel Ter Borch (ook: Kasteel Terborch of Kasteel Roosterborch) is een kasteel aan Lanterdijk 6 in Roosteren.

Op deze plaats stond een 15e-eeuws kasteel, dat echter in 1632 werd verwoest. Het kasteel was van 1764 tot 1860 in bezit van de familie De Plevits; de laatste vrouwelijke telg was getrouwd met Joannes Baptiste Petrus Barbou (1766-1854), lid van de raad van Roermond. Het huidige gebouw stamt uit 1880 en bevat mogelijk nog muurresten van het oude kasteel; opdrachtgever was J.A.O. Barbou.

Het kasteel omvat een centraal gebouw met trapgevel, dat geflankeerd wordt door twee vierkante torens welke bekroond worden door knobbelspitsen.

In 1971 woedde er een brand, maar in 1990 werd het kasteel gerestaureerd. Tegenwoordig wordt het bewoond door een particulier.Monumenten in de buurt van Kasteel Ter Borch in Roosteren

Groot huis met wolfdak, segmentboogvensters en een geprofileerde ingangsomraming van hardsteen

Maasheuvel 11
Roosteren (Gemeente Echt Susteren)
Groot huis met wolfdak, segmentboogvensters en een geprofileerde ingangsomraming van hardsteen, XVIII A. Inwendig een marmeren schoorsteen- ..

Jacobus de Meerdere

Maasheuvel 12
Roosteren (Gemeente Echt Susteren)
ST. JACOBUSKERK. Driebeukig schip, enkelvoudig koor en westtoren, 1843. Buitengeleding met rondbogige spaarvelden. Schip en koor met tongewe..

St. Antoniuskapel annex trafohuisje

Maasheuvel 3
Roosteren (Gemeente Echt Susteren)
Inleiding In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl omstreeks 1932 gebouwde Antoniuskapel annex transformatorhuisje, gelegen aan een plei..

't Heufken. Huis van mergel en baksteen met speklagen van mergel

Eyckholtstraat 13
Roosteren (Gemeente Echt Susteren)
't Heufken. Huis van mergel en baksteen met speklagen van mergel, XVI e.v. In rechter zijgevel gotische vensteromlijstingen en een ingang, d..

Monumentale hoeve. Schuur en poortvleugel haaks op elkaar onder zadeldaken, uitlopend tegen topgevels met vlechtingen. Woonhuis met ankerjaartal

Eyckholtstraat 21
Roosteren (Gemeente Echt Susteren)
Monumentale hoeve. Schuur en poortvleugel haaks op elkaar onder zadeldaken, uitlopend tegen topgevels met vlechtingen. Woonhuis met ankerjaa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)