Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Liefde in Streefkerk

Molen

Nieuwe Veer 42
2959AK Streefkerk (gemeente Liesveld)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van De Liefde

Achtkante houten korenmolen met stelling, 1893. Gerestaureerd 1960. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34937
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Liefde / In Liefde Draaiende
Streefkerk - molen De Liefde.jpg
Basisgegevens
Plaats Streefkerk
Bouwjaar 1893
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante molen
Vlucht 20,80 m
Functie korenmolen
Bestemming  het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer  34937
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Streefkerk, molen 2007-03-15 13.53.JPG
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Liefde (ook wel In Liefde Draaiende) is een achtkante stellingmolen met een houten onderbouw in Streefkerk. De bovenbouw is bekleed met platen van zink (losanges) en de kap met dakleer. De molen is in 1893 gebouwd als vervanging van een afgebrande achtkante grondzeiler op dezelfde plaats. In de molen zijn twee Maalstoelen met 16der kunststenen aanwezig. De molen is tot ca. 1970 in bedrijf geweest. In de molen is een museum aanwezig.

In 1976 werd een dijkverzwaring aangekondigd en bestond er vrees dat de molen zou moeten wijken. Door een damwandconstructie te gebruiken in plaats van het geplande talud kon De Liefde op de oorspronkelijke plaats blijven staan.

De naam van deze molen was gedurende lange tijd De Hoop, maar is na de restauratie gewijzigd in De Liefde, naar men dacht de oorspronkelijke naam. Historisch onderzoek heeft uitgewezen dat dat niet juist is. De juiste naam luidt In Liefde Draaiende.

De Liefde is eigendom van de SIMAV, die sinds 2008 een kantoorruimte in de molen heeft.

Het gevlucht is Oud-Hollands. De gelaste, ijzeren roeden zijn gemaakt door Derckx te Beegden in 1979. De binnenroede heeft het nummer 292 en de buitenroede nummer 291.

De 4,02 m lange bovenas met nummer 512 is van de fabrikant Penn & Bauduin te Dordrecht en gegoten in 1893.

De molen wordt op de wind gezet, verkruid, met een kruiwiel. Het kruiwerk bestaat uit houten rollenwagens met voornamelijk gietijzeren, maar ook nog enkele houten rollen.

De molen wordt gevangen (geremd) met een vaste Vlaamse blokvang bestaande uit vijf vangblokken. De vang wordt bediend met een wipstok, die beschilderd is met prinsjeswerk. De vangbalk scharniert in de ezel met een schuif en heeft een kneppel. Om het bovenwiel zit een ijzeren hoep waar de vangblokken op aangrijpen.

Vroeger werd met behulp van een lang luitouw en het tweede luiwerk de zakken graan uit het schip via een houten glijgoot de molen ingetrokken.

Overbrengingen

Het bovenwiel heeft 53 kammen en een steek van 13,5 cm. De bovenschijfloop heeft 26 staven. Hierdoor draait de koningsspil 2,038 keer sneller dan de bovenas. Het spoorwiel heeft 74 kammen en een steek van 7,7 cm. De twee steenschijflopen hebben 25 staven. Hierdoor draaien de maalstenen 6,034 keer sneller dan de bovenas.

Externe link


Monumenten in de buurt van De Liefde in Streefkerk

Gedeelte van een boerderij onder zadeldak met rieten dekking. Vormt een geheel met het buurnummer 80

Nieuwe Veer 82
Streefkerk (Gemeente Liesveld)
Gedeelte van een 17e eeuwse boerderij onder zadeldak met rieten dekking. Vormt een geheel met het buurnummer 80.

Gedeelte van een boerderij onder zadeldak, met rieten dekking. De voorgevel heeft vlechtingen, staafankers en geblokte ontlastingsbogen met vullingen ..

Nieuwe Veer 83
Streefkerk (Gemeente Liesveld)
Gedeelte van een 17e eeuwse boerderij onder zadeldak, met rieten dekking. De voorgevel heeft vlechtingen, staafankers en geblokte ontlastin..

Boerderij, waarvan woonhuis en stal onder een rieten zadeldak zijn gelegen

Bergstoep 80
Streefkerk (Gemeente Liesveld)
17e eeuwse boerderij, waarvan woonhuis en stal onder een rieten zadeldak zijn gelegen. Afgeknotte puntgevel met vlechtingen, ontlastingsbog..

Nederlands Hervormde Kerk

Kerkstraat 38
Streefkerk (Gemeente Liesveld)
Ned. Herv. Kerk. Uit omstreeks 1500 daterende kruiskerk met breed schip, koor met zijkoor, beide driezijdig gesloten, en toren met blinde n..

Kleine (Tiendweg) Molen

Beneden Tiendweg 7
Streefkerk (Gemeente Liesveld)
"Kleine Tiendwegmolen", wipwatermolen, in 1751 reeds aanwezig. Meest oostelijk gelegen ondermolen van een groep van vijf, die de polder Stre..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)