Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluismolen in Streefkerk

Molen

Beneden Tiendweg 8
2959LA Streefkerk (gemeente Liesveld)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1710


Beschrijving van Sluismolen

Restanten van de reeds in 1716 aanwezige, doch door brand in 1979 gedeeltelijk verwoeste wipwatermolen en sluismolen - dienende als noordelijke bovenmolen van een groep van vijf molens die de polder Streefkerk bemaalden -, bestaande uit een aangeaarde molenbelt met gemetselde boogbrug, waarbij de waterloopmuur aan de achterzijde is voorzien van een natuurstenen sluissteen uit 1769, en de in 1874 in verband met gewijzigde waterpeilen aangebrachte, omstreeks 1 m. hoge, stenen voet tot rijzing van de molen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34926
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sluismolen
Gerestaureerde fundering en waterloop, met noodkap (2010)
Gerestaureerde fundering en waterloop, met noodkap (2010)
Basisgegevens
Plaats Streefkerk
Bouwjaar 1710
Type wipmolen
Kenmerken wipmolen
Vlucht 27,60 m.
Functie poldermolen
Oorspronkelijk gebruik  bemaling van de polder Streefkerk met Kortenbroek
Huidig gebruik  mogelijk herbouw
Monumentnummer  34926
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Sluismolen was een wipmolen aan de Beneden Tiendweg in Streefkerk in de Nederlandse gemeente Molenwaard. De molen bemaalde tot de komst van een elektrisch gemaal in 1952 samen met vier andere molens de polder Streefkerk met Kortenbroek. In 1970 werd de Sluismolen onttakeld.

In de nacht van 27 op 28 juni 1979 brandde de Sluismolen geheel af. De fundering van de molen is bewaard gebleven en is een rijksmonument. In 2008 werd de fundering door de SIMAV hersteld, met het oog op een plan tot gedeeltelijk herstel van de oorspronkelijke situatie met betrekking tot de polderbemaling in dit gebied zoals deze tot de komst van het elektrisch gemaal in 1952 was. Om dit te bereiken zal ook de Hoge Tiendwegse Molen worden herbouwd. De drie overige, nog bestaande molens van het complex zijn de Achtkante Molen, de Kleine (Tiendweg) Molen en de Oude Weteringmolen.

Sluismolen voor 1979Monumenten in de buurt van Sluismolen in Streefkerk

Achtkante Molen

Beneden Tiendweg 8
Streefkerk (Gemeente Liesveld)
"De Achtkante molen", poldermolen met stenen voet, waarop een achtkante, houten bovenbouw, reeds in 1751 aanwezig. Middelste ondermolen van..

Kleine (Tiendweg) Molen

Beneden Tiendweg 7
Streefkerk (Gemeente Liesveld)
"Kleine Tiendwegmolen", wipwatermolen, in 1751 reeds aanwezig. Meest oostelijk gelegen ondermolen van een groep van vijf, die de polder Stre..

Oude Weteringmolen

Beneden Tiendweg 10
Streefkerk (Gemeente Liesveld)
"Oude Weteringmolen", wipwatermolen, in 1751 reeds aanwezig. Meest westelijke der drie ondermolens, deel uitmakend van een groep van vijf mo..

Nederlands Hervormde Kerk

Kerkstraat 38
Streefkerk (Gemeente Liesveld)
Ned. Herv. Kerk. Uit omstreeks 1500 daterende kruiskerk met breed schip, koor met zijkoor, beide driezijdig gesloten, en toren met blinde n..

Boerderij. Links onderkelderd woongedeelte met rieten wolfdak en een gevel met vlechtingen en vensters met luiken en negenruitsschuiframen. In het bov ..

Opperduit 308
Lekkerkerk (Gemeente Nederlek)
Boerderij uit de eerste helft van de 19e eeuw. Links onderkelderd woongedeelte met rieten wolfdak en een gevel met vlechtingen en vensters m..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)