boerderij G?tjes: brouwershuis annex boerderij in Stramproy

Wilhelminastraat 2
6039AC Stramproy (gemeente Weert)

Bouwjaar: 17e eeuw (oorsprong)

Beschrijving van boerderij G?tjes: brouwershuis annex boerderij

In oorsprong 17e eeuws BROUWERSHUIS annex BOERDERIJ en waarschijnlijk voormalig 'Leenhof' van het Stift Thorn; thans in hoofdzaak een 19e eeuws ogende, gesloten hoeven bestaande uit: -een evenwijdig aan de straat gelegen, in baksteen opgetrokken langhuis met gepleisterde plint; met in de voorgevel twee 4-ruits vensters, twee stel getoogde deeldeuren, zes 4-ruits vensters met 3-ruits bovenlicht en met luiken, een deur met gedeeld bovenlicht, een 2-ruits opkamervenster met luiken, acht 4- en 6-ruits zoldervensters en staafankers; met in de rechter zijgevel - een tuitgevel met schouderstukken - drie getoogde vensters en staafankers; onder met hollandse pannen gedekt zadeldak, rechts tegen tuitgevel en links omlopend over -een aan de linker zijde van het langhuis liggende en haaks hierop staande langsdeelschuur, waarvan het zadeldak, aan de achterzijde eindigt tegen een tuitgevel met vlechtingen -een rechts achter tegen het langhuis gebouwde, uit 1906 daterende middenlangsdeelschuur onder met pannen gedekt zadeldak tegen puntgevel; in de lange gevel aan de buitenzijde, welke afgesloten is met een lijst van siermetselwerk, een getoogd venster, twee 4-ruits vensters, twee getoogde, 8-ruits gietijzeren stalvensters en in het midden getoogde deeldeuren -een schuur, die de binnenhof aan de achterzijde afsluit; onder met pannen gedekt wolfdak, met vlechtingen in de kopgevels. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)