Meer dan 63.000 rijksmonumenten


boerderij G?tjes: brouwershuis annex boerderij in Stramproy

Boerderij

Wilhelminastraat 2
6039AC Stramproy (gemeente Weert)
Limburg

Bouwjaar: 17e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van boerderij G?tjes: brouwershuis annex boerderij

In oorsprong 17e eeuws BROUWERSHUIS annex BOERDERIJ en waarschijnlijk voormalig 'Leenhof' van het Stift Thorn; thans in hoofdzaak een 19e eeuws ogende, gesloten hoeven bestaande uit: -een evenwijdig aan de straat gelegen, in baksteen opgetrokken langhuis met gepleisterde plint; met in de voorgevel twee 4-ruits vensters, twee stel getoogde deeldeuren, zes 4-ruits vensters met 3-ruits bovenlicht en met luiken, een deur met gedeeld bovenlicht, een 2-ruits opkamervenster met luiken, acht 4- en 6-ruits zoldervensters en staafankers; met in de rechter zijgevel - een tuitgevel met schouderstukken - drie getoogde vensters en staafankers; onder met hollandse pannen gedekt zadeldak, rechts tegen tuitgevel en links omlopend over -een aan de linker zijde van het langhuis liggende en haaks hierop staande langsdeelschuur, waarvan het zadeldak, aan de achterzijde eindigt tegen een tuitgevel met vlechtingen -een rechts achter tegen het langhuis gebouwde, uit 1906 daterende middenlangsdeelschuur onder met pannen gedekt zadeldak tegen puntgevel; in de lange gevel aan de buitenzijde, welke afgesloten is met een lijst van siermetselwerk, een getoogd venster, twee 4-ruits vensters, twee getoogde, 8-ruits gietijzeren stalvensters en in het midden getoogde deeldeuren -een schuur, die de binnenhof aan de achterzijde afsluit; onder met pannen gedekt wolfdak, met vlechtingen in de kopgevels. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34920
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van boerderij G?tjes: brouwershuis annex boerderij in Stramproy

Gesloten hoeve

Julianastraat 31
Stramproy (Gemeente Weert)
Gesloten hoeve, XVII e.v. Het woonhuis me een zadeldak tussen gezwenkte topgevels. Aan de binnenplaatszijde van de poort een open galerij, w..

H. Willibrorduskerk

Kerkplein 1
Stramproy (Gemeente Weert)
Inleiding De rooms-katholieke PAROCHIEKERK Heilige Willibrordus, waarvan de mergelstenen (oude) toren reeds van rijkswege bescherming genie..

Sint Jan

Molenweg 8
Stramproy (Gemeente Weert)
Standaardmolen (1804), met molenwerk uit 1773.

H. Willibrorduskerk (toren)

Kerkplein 1
Stramproy (Gemeente Weert)
Mergelstenen toren, XVI, met hoge spits. Eikenhouten klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van N. Simon, 1787, diam. 120 cm, een (mo..

Molen van Nijs

Veldstraat 54
Stramproy (Gemeente Weert)
Beltkorenmolen, 1903.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)