Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Broekmolen in Stramproy

Molen

Grensweg 8
6039RS Stramproy (gemeente Weert)
Limburg

Bouwjaar: 1738


Beschrijving van Broekmolen

Broekmolen, watermolen, XVIII, op de Aabeek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34915
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Broekmolen
Stramproy Broekmolen 5462.JPG
Basisgegevens
Plaats Stramproy
Bouwjaar 1738
Type watermolen
Kenmerken onderslag watermolen
Functie voorheen korenmolen, thans buiten bedrijf
Restauraties  1976 - 1978
Monumentnummer  34915
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
website van de molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Broekmolen is een watermolen op de Abeek, gelegen aan de Grensweg in de buurtschap Heyeroth bij Stramproy in de Nederlandse gemeente Weert.

De molen is een onderslagmolen en behoort tot een landgoed waarop ook een grote boerderij is gelegen. De watermolen wordt gevoed door de Abeek.

Geschiedenis

De watermolen heeft toebehoord aan het Stift van Thorn, samen met een windmolen. In 1787 werd de boedel tussen twee partijen verdeeld, en werd pastoor Engels eigenaar van de Broekmolen. Nadien werd de molen meermaals verkocht. In 1868 liet de weduwe Donders-Mertens de molen verbouwen tot zijn huidige vorm. De molen met drie koppels maalstenen bleef tot in het midden van de jaren 50 van de 20e eeuw in bedrijf. De sluizen en het waterrad waren enkele jaren daarvoor vernieuwd.

Na sluiting raakte de molen snel in verval en ondanks vele pogingen duurde het tot 1971 voordat hij verkocht werd aan een particulier, die de watermolen met overheidssteun liet restaureren.

Door overlijden van de toenmalige eigenaar is de molen daarna opnieuw in verval geraakt en heeft de houtworm zich meester gemaakt van grote delen van het houten gangwerk.

Medio september 2015 is er door een klein groepje vrijwilligers begonnen om de molen weer in oude staat te herstellen. Inmiddels is het dak weer water- en winddicht en zijn van diverse aandrijf-rondsels de staven vervangen. Ook is het rechter maalkoppel gevlakt, gebild en voorzien van een nieuwe steenbus. Door deze werkzaamheden is het rechter maalkoppel weer draai- en maalvaardig.

Het middelste koppel kan niet meer maalvaardig worden gemaakt omdat de stenen te ver zijn versleten en de loper is dan ook zo opgesteld dat de werking goed kan worden bestudeerd.

Het linker maalkoppel wordt momenteel gerestaureerd.Monumenten in de buurt van Broekmolen in Stramproy

Langgevelboerderij

Bergerothweg 66
Stramproy (Gemeente Weert)
Een tot L-vorm uitgebouwde LANGGEVELBOERDERIJ bestaande uit -een deels in baksteen, deels in blokken mergel opgetrokken woongedeelte onder m..

Molen van Nijs

Veldstraat 54
Stramproy (Gemeente Weert)
Beltkorenmolen, 1903.

Gesloten hoeve

Julianastraat 31
Stramproy (Gemeente Weert)
Gesloten hoeve, XVII e.v. Het woonhuis me een zadeldak tussen gezwenkte topgevels. Aan de binnenplaatszijde van de poort een open galerij, w..

H. Willibrorduskerk (toren)

Kerkplein 1
Stramproy (Gemeente Weert)
Mergelstenen toren, XVI, met hoge spits. Eikenhouten klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van N. Simon, 1787, diam. 120 cm, een (mo..

H. Willibrorduskerk

Kerkplein 1
Stramproy (Gemeente Weert)
Inleiding De rooms-katholieke PAROCHIEKERK Heilige Willibrordus, waarvan de mergelstenen (oude) toren reeds van rijkswege bescherming genie..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)