Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rechthoekige kapel van baksteen met hoekpilasters; tentdak met dakruitertje. Klokkenstoel met klok van onbekende gieter in Catsop

Kerkelijk Gebouw

Kapel Op den Dries
6129ZA Catsop (gemeente Stein)
Limburg

Bouwjaar: 1848


Beschrijving van Rechthoekige kapel van baksteen met hoekpilasters; tentdak met dakruitertje. Klokkenstoel met klok van onbekende gieter

Rechthoekige kapel van baksteen met hoekpilasters; tentdak met dakruitertje 1848. Klokkenstoel met klok van onbekende gieter, circa 1850, diam. 30 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34881
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Mariakapel Catsop
Catsop-Kapel Daalstraat-Op de Dries.JPG
Plaats Catsop
Gebouwd in 1848
Gewijd aan Maria
Monumentale status rijksmonument
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen, mergel en hardsteen
Lijst van rijksmonumenten in Catsop
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Mariakapel Catsop is een kapel opgedragen aan Maria in Catsop in de gemeente Stein in de Nederlandse provincie Limburg. De kapel staat midden op het kruispunt van de Daalstraat, Op de Dries en Het Einde. Ten noordwesten van de kapel ligt het plein de Dries.

Geschiedenis

In 1848 werd hier de kapel gebouwd waarbij de bouwmaterialen gebruikt werden die over waren bij de bouw van de Sint-Augustinuskerk in Elsloo. De plek van de kapel is verbonden met de legende van Winand van Meers.[1]

Sinds 1967 is de kapel een rijksmonument.[2]

In 1984 en 1998 werd de kapel gerestaureerd.

Opbouw

De vierkante kapel is opgetrokken in baksteen en heeft pilasters op de hoeken, een witgeschilderde plint en wordt gedekt door een tentdak met daarop een dakruiter. Op driekwart hoogte heeft de kapel een lijst van mergel en tussen het bakstenen muurgedeelte en het dak bevindt zich een versierde laag van mergel. De zijmuren hebben een rondboogvenster met mergelstenen omlijsting en de ingang (in het noordoosten) heeft een hardstenen omlijsting. De muurschilderingen zijn van kunstenaar Henri Ritzen.


Monumenten in de buurt van Rechthoekige kapel van baksteen met hoekpilasters; tentdak met dakruitertje. Klokkenstoel met klok van onbekende gieter in Catsop

Voormalig Raadhuis van de Gemeente Urmond

Raadhuisstraat 52
Urmond (Gemeente Stein)
Inleiding In een historiserende bouwtrant in 1937 in opdracht van het gemeentebestuur van Urmond naar een ontwerp van architect ir. A. Swin..

Hoeve met binnenplaats; woonhuis, van baksteen met speklagen van mergel; beide andere vleugels van vakwerk met geschoord dakoverstek aan de binnenplaa ..

Kerkstraat 16
Urmond (Gemeente Stein)
Hoeve met binnenplaats; woonhuis, XVII, van baksteen met speklagen van mergel; beide andere vleugels van vakwerk met geschoord dakoverstek a..

Standerdmolen van Urmond

Sjirperspad 1
Berg (Gemeente Stein)
Standaardmolen uit 1803.

Bokkerijderskapel of Kapel van Onze Lieve Vrouw

Kapellerweg-Graetheidelaan
Berg (Gemeente Stein)
Kapel van Onze Lieve Vrouw. Achthoekig kapelletje in 17e eeuwse trant met spits dak.

Hoeve met woonhuis van baksteen met speklagen, voorzien van een verdieping en een zadeldak

Hoolstraat 1
Urmond (Gemeente Stein)
Hoeve met woonhuis van baksteen met speklagen, voorzien van een verdieping en een zadeldak, XVII; ingang en vensters uit later tijd. Haaks h..

Kaart & Routeplanner