Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Augustinuskerk in Elsloo

Kerkelijk Gebouw

Op de Berg 9
6181GT Elsloo (gemeente Stein)
Limburg

Bouwjaar: 1848-1849


Beschrijving van R.K. Augustinuskerk

R.K. Kerk, gebouwd door Dumoulin, 1848-1849. Driebeukig gebouw met westtoren. Tot de inventaris behoren o.a.: Twee barokke zijaltaren, XVIII; Communiebank, XIXa, doopvont, plm 1200. Orgel met Hoofdwerk, Positief en vrij Pedaal, in 1870 gemaakt door Pereboom en Leyser, met galerij, plm 1800 (werk XVIII); vijf houen portalen, midden XIX. Biechtstoel; oude houten beelden. Verder zeven hardstenen grafkruisen, XVI-XVII, en grafstenen uit 1833 en 1838. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van J. van Venlo, 1484. diam. 106 cm en twee moderne klokken. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, 1938, elektrische aandrijving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34875
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Augustinuskerk
Elsloo-Sint-Augustinuskerk (3).JPG
Plaats Elsloo
Gewijd aan Sint-Augustinus
Monumentale status rijksmonument
Architectuur
Architect(en) J.H.J. Dumoulin
Bouwmethode baksteen
Lijst van rijksmonumenten in Elsloo
Portaal:  Christendom

De Sint-Augustinuskerk is een kerkgebouw in Elsloo in de gemeente Stein in de Nederlandse provincie Limburg. De kerk staat op het hoogste punt van Elsloo bij de straat Op de Berg. Aan de zuidzijde van de kerk ligt het kerkhof met op het kerkhof een neoromaanse grafkapel.

De kerk is gewijd aan Sint-Augustinus.

Geschiedenis

In 1400 werd er reeds melding gemaakt van een parochiekerk met twee altaren.[1]

In 1459 bouwde men een nieuwe kerk, die aan Onze-Lieve-Vrouw was toegewijd. In 1485 stonden er drie altaren in deze kerk.[1]

In de jaren 1840 brak men de oude aan Onze-Lieve-Vrouw gewijde kerk af. In de periode 1848-1949 bouwde men de huidige kerk naar een ontwerp van J.H.J. Dumoulin.[2][1] De bouwmaterialen die overbleven werden gebruikt voor de Mariakapel Catsop.

In 1862 bouwde men de klokkenverdieping van de toren.[1]

Tussen 1921-1935 kwam de kerk aan de rand van Elsloo te liggen als gevolg van het graven van het Julianakanaal.[3]

Op 17 september 1944 werd tijdens de Tweede Wereldoorlog de kerktoren en het dak van de kerk als gevolg van granaatvuur.[1]

In 1958-1959 bouwde men oostelijker in het dorp de Mariakerk met als doel om als hoofdkerk de functie van de Sint-Augustinuskerk over te nemen die dan bijkerk zou worden.[3]

Van 1963 tot 1965 werd de kerk gerestaureerd.[1] Sinds 1967 is het gebouw een rijksmonument.[2]

Beschrijving

Exterieur

De niet-georiënteerde bakstenen kerk bestaat uit een ingebouwde toren in het zuiden, een driebeukig schip met pseudobasilicale opstand en vijf traveeën en een rondgesloten koor met één travee. De vierkante toren heeft een torenspits met flankerende torentjes met balustrade, twee galmgaten met galmborden aan iedere zijde en vormt de toegang tot de kerk. De vijfde travee van het schip wordt door de toren ingenomen. In de zuidgevel zijn in twee nissen beelden geplaatst van de twee patroonheiligen van het dorp: Sint-Augustinus van Hippo en Sint-Gillis. Het schip en het koor hebben rondboogvensters en een samengesteld zadeldak.

Interieur

De kerk heeft een fraai neoclassicistisch interieur met gestucte tongewelven. Het hoofdaltaar is afkomstig uit de Augustijnenkerk in Maastricht en is waarschijnlijk begin-19e-eeuws. De zijaltaren zijn barok (1e helft 18e eeuw). De preekstoel is waarschijnlijk door Mathias Soiron ontworpen in Lodewijk XVI-stijl. De biechtstoelen (ca 1700) zijn afkomstig uit de voormalige Jezuïetenkerk te Roermond. Het doopvont is romaans (12e eeuw).

Beeldhouwkunst

De Sint-Augustinuskerk bezit diverse laatgotische beelden, onder andere een triomfkruis met corpus (ca 1500) en beelden van de Heilige Barbara (ca 1500) en Catharina (ca 1525).

In de kerk bevindt zich een Maaslandse Anna te Drieën van de zogenaamde Meester van Elsloo. Het beeld was rond 1850 vanuit de Munsterkerk in Roermond naar Elsloo gekomen, naar de toen nieuw gebouwde kerk. Het beeld werd de naamgever van de onbekende beeldensnijder, die het beeld omstreeks 1500 maakte, maar het niet signeerde. In 1940 publiceerde de net in Nijmegen afgestudeerde Joseph Timmers, later bekend geworden als prof. dr. J.J.M. Timmers een artikel in het tijdschrift Oud-Holland met de titel 'Een onbekend beeldsnijder der 16e eeuw: de "Meester van Elsloo"'. In het artikel introduceerde hij de noodnaam Meester van Elsloo voor een groep laat-middeleeuwse beeldensnijders, die onder andere het beeld in Elsloo hadden vervaardigd. Later werden door hem en anderen tientallen andere beelden aan dit Maaslandse atelier toegeschreven.


Monumenten in de buurt van R.K. Augustinuskerk in Elsloo

Neo-romaanse grafkapel

Op de Berg 9
Elsloo (Gemeente Stein)
Op het kerkhof een neo-romaanse grafkapel, 1849.

Pastorie, uit baksteen en afgedekt met zadeldak

Op de Berg 8
Elsloo (Gemeente Stein)
Pastorie, uit baksteen en afgedekt met zadeldak, XIXc.

Muur van baksteen met speklagen, eindigend in een muizetandlijst. Eenvoudig bakstenen huis met onder- en bovendorpels van Naamse steen

Op de Berg 6
Elsloo (Gemeente Stein)
MUUR van baksteen met speklagen, eindigend in een muizetandlijst; naar links verplaatste poort, XVIII. Eenvoudig bakstenen huis met onder- e..

Gepleisterd huis met segmentboogvensters in naamse steen

Op de Berg 1
Elsloo (Gemeente Stein)
Gepleisterd huis met segmentboogvensters in Naamse steen, XVIII B. Fragment van een grafkruis uit 1610.

Bakstenen hoeve in haakvorm; Vakwerkschuur

Dorpstraat 1
Elsloo (Gemeente Stein)
Bakstenen hoeve in haakvorm; XVII-XVIII B; gevelstenen 1733; Vakwerkschuur.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)