Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Martinuskerk in Stein

Kerkelijk Gebouw

Wilhelminaplein 1
6171EN Stein
Limburg

Bouwjaar: 1884
Architect: Johannes Kayser


Beschrijving van Sint-Martinuskerk

R.K.Kerk. Toren van mergel. plm 1400; de bovengeleding met driepasfries en hoeklisenen versierd. Driehoekig schip plm 1850, dwarspand en koor, 1884, neogotisch. In het schip nog drie paar zuilen met Maaskapitelen, XV, van het oude schip. Grafzerk van Herman van Bronckhorst 1512. Op het kerkhof stenen grafkruis 1743. Mechanisch torenuurwerk, Duits-type, circa 1900-1930, later voorzien van elektrische opwinding.* Het torenuurwerk is in 2004 door brand verloren gegaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34834
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Na de restauratie

De Sint-Martinuskerk is een kerkgebouw in het Nederlandse dorp Stein. De huidige kerk werd in neogotische stijl ontworpen door architect Johannes Kayser en gebouwd in 1884.

De Sint-Martinuskerk is een driebeukige kruiskerk met een ingebouwde 14e-eeuwse mergelstenen toren van drie geledingen met ingesnoerde spits. De bovenste geleding van de toren is met driepasfries en hoeklisenen versierd.

Het huidige schip met kruisribgewelven en de zijbeuken dateert uit 1929-1930 en is ontworpen door J.H.H. van Groenendael, die ook twee zijkapellen tegen de toren liet bouwen. In het driehoekig schip staan nog drie paar zuilen met maaslandkapitelen van de oude kerk uit de 15e eeuw.

Op 15 mei 2004 stortte een deel van de toren in na een hevige brand, waarbij ook het oude torenuurwerk verloren ging. De kerk werd in 2005-2006 gerestaureerd. Hierbij werd ook de grafkelder onder handen genomen, waarin onder anderen het stoffelijk overschot ligt van Herman van Bronckhorst-Batenburg. Op 25 maart 2007 werd de kerk opnieuw in gebruik genomen.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Sint-Martinuskerk in Stein

Zogenaamde Wallen van Stein, d.i. een weg met heg erlangs, vermoedelijk bestemd om het akkerland af te scheiden van de gemeneweide en het vee te verhi ..

Zogenaamde Wallen van Stein
Stein
Z.g.n. Wallen van Stein, d.i. een weg met heg erlangs, vermoedelijk bestemd om het akkerland af te scheiden van de gemeneweide en het vee te..

Overblijfselen van het vroegere Kasteel Elsloo, zijn bij zeer lage waterstand zichtbaar

Overblijfselen kasteel Elsloo
Elsloo (Gemeente Stein)
Overblijfselen van het vroegere kasteel Elsloo, gelegen in de rivier de Maas, zijn bij zeer lage waterstand zichtbaar.

De Hof

Brugstraat 42
Stein
De Hof, grote bakstenen hoeve met binnenplaats; woonhuis me verdieping en mansarde dak; de voorgevel can vijf traveeën, voorzien van een mi..

Crucifix, tegen de rechter zijgevel van pand

Kruisstraat 99
Stein
Tegen de rechter zijgevel van het pand Kruisstraat 99, dat zelf niet op de lijst wordt geplaatst een crucifix (XVII) van belang wegens oudhe..

archeologie

Hoppenkampstraat 14a
Stein
Terrein met daarin de restanten van een steenkist uit het Neolithicum.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)