Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige oude watermolen in Stein

Molen

Ondergenhousweg 15
6171GW Stein
Limburg

Bouwjaar: 1729 en 1795 (gevelsteen)


Beschrijving van Voormalige oude watermolen

Voormalige oude watermolen; van baksteen, ten dele met speklagen, XVII-XVIII. Gevelstenen: 1729 en Anno 1785, in achtergevel, resp. rechter zijgevel. Haaks op de Ondergenhousweg een gewitte schuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34833
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watermolen van Stein
Aan de achterzijde van het pand bevond zich het rad
Aan de achterzijde van het pand bevond zich het rad
Basisgegevens
Plaats Stein
Waterloop Putbeek
Functie korenmolen
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer  525964
Stein-Ondergenhousweg bij 15 (1).JPG
Stein-Ondergenhousweg bij 15 (3).JPG
Lijst van rijksmonumenten in Stein (plaats)
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Watermolen van Stein is een watermolen aan de zuidwestkant van Stein in de gemeente Stein in de Nederlandse provincie Limburg. De molen ligt aan het uiteinde van de Ondergenhousweg ten noorden van Kasteel Stein en ten westen van de Onze-Lieve-Vrouwekapel en de Zonput.

De voormalige oude watermolen is met de gewitte schuur sinds 1966 rijksmonument.[1] De daar achterliggende schuur in rode baksteen met een door grijze oud-Hollandse dakpannen gedekt zadeldak is sinds 2002 rijksmonument.[2]

Geschiedenis

Voor 1800 werd de watermolen gebouwd. Een gevelsteen toont de datum 1729. De watermolen lag op het landgoed behorende bij Kasteel Stein in buurtschap Keerend en werd aangedreven door de Putbeek (gevoed door onder andere de Zonput). In de Franse Tijd behoorde de watermolen tot het Heerengoed Stein van de graven de Wickenburg. De molen had een waterrad met een doorsnede van 4,18 meter en was 59 centimeter breed.[3]

Rond 1900 werd de molen buiten gebruik genomen en werden het waterrad en de maalinrichting verwijderd.[3]

Tot 1910 was de molen eigendom van de kasteeleigenaren.[3]Monumenten in de buurt van Voormalige oude watermolen in Stein

Rode bakstenen schuur van de Watermolen van Stein

Ondergenhousweg 15
Stein
Achter de voormalige oude watermolen en achter de gewitte schuur met monumentennummer 34833 staat een rode, bakstenen schuur, op rwechthoek..

Kasteel Stein: burcht, ruïne gelegen op een omgrachte heuvel

Nederhof 7
Stein
BURCHT ruine gelegen op een omgrachte heuvel. In hoofdzaak een weermuur in de vorm van een onregelmatig veelhoek met een zware mergelstenen ..

Villa

Nederhof 15
Stein
Inleiding Villa gebouwd in 1840 in opdracht van de familie Grisard. De bouwstijl is beïnvloed door het Neo-Classicisme. In 1921 zijn aan w..

Koetshuis

Nederhof 1
Stein
Inleiding Koetshuis, gebouwd in 1850 in opdracht van de familie Grisard. De bouwstijl is beïnvloed door Willem II Gotiek. Oorspronkelijk v..

Crucifix, tegen de rechter zijgevel van pand

Kruisstraat 99
Stein
Tegen de rechter zijgevel van het pand Kruisstraat 99, dat zelf niet op de lijst wordt geplaatst een crucifix (XVII) van belang wegens oudhe..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)