Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kapel Onze Lieve Vrouw in Stein

Kerkelijk Gebouw

Kapelbergweg 12
6171GZ Stein
Limburg

Bouwjaar: 1760


Beschrijving van Kapel Onze Lieve Vrouw

O.L.Vrouwekapel, van baksteen met speklagen van mergel, gevelstenen met jaarspreuken 1750 en 1760 in voorgevel. Barok altaar, XVIII C; communiebank, XIX A. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34830
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Onze-Lieve-Vrouwekapel
Achterzijde

De Onze-Lieve-Vrouwekapel of Maria-in-Noodkapel is een kapel op een heuvel aan de zuidwestkant van Stein in de gemeente Stein in de Nederlandse provincie Limburg. De kapel ligt op een kapelberg op een plateaurand waar aan de zuidzijde ervan een kleine beek stroomt. Ook ligt hier de Zonput. De kapel staat aan de Kapelbergweg.

De kapel is sinds 1966 een rijksmonument[1] en is gewijd aan Maria-in-Nood.[2]

Geschiedenis

Reeds in 1400 stond er op deze plaats de Richarduskapel. Het was toen een zelfstandige rectoraatskerk zonder kielzog.[3]

Na verval in 1760 werd de kapel herbouwd en als Mariakapel in gebruik genomen.

Opbouw

De georiënteerde kapel heeft een zwarte plint met daarboven baksteen met speklagen van mergel, bovenaan een tandlijst, afgeschuinde hoeken met pilasters en gedekt door een tentdak met afgeschuinde ribben. In de vier afgeschuinde hoeken is een venster aangebracht met glas-in-loodramen en de pilasters worden bekroond door voluten. In de westgevel zit een dubbele bakstenen segmentboog met een groene houten deur. In de gevel bevinden zich gevelstenen met jaarspreuken 1750 en 1760.[1] Op de nok van de kapel staat een klokkentorentje.


Monumenten in de buurt van Kapel Onze Lieve Vrouw in Stein

archeologie

Hoppenkampstraat 14a
Stein
Terrein met daarin de restanten van een steenkist uit het Neolithicum.

Villa

Nederhof 15
Stein
Inleiding Villa gebouwd in 1840 in opdracht van de familie Grisard. De bouwstijl is beïnvloed door het Neo-Classicisme. In 1921 zijn aan w..

Crucifix, tegen de rechter zijgevel van pand

Kruisstraat 99
Stein
Tegen de rechter zijgevel van het pand Kruisstraat 99, dat zelf niet op de lijst wordt geplaatst een crucifix (XVII) van belang wegens oudhe..

Kasteel Stein: burcht, ruïne gelegen op een omgrachte heuvel

Nederhof 7
Stein
BURCHT ruine gelegen op een omgrachte heuvel. In hoofdzaak een weermuur in de vorm van een onregelmatig veelhoek met een zware mergelstenen ..

Koetshuis

Nederhof 1
Stein
Inleiding Koetshuis, gebouwd in 1850 in opdracht van de familie Grisard. De bouwstijl is beïnvloed door Willem II Gotiek. Oorspronkelijk v..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)