Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoeve met binnenplaats van vakwerk en baksteen in Banholt

Boerderij

Terhorst 23
6262NA Banholt (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Hoeve met binnenplaats van vakwerk en baksteen

HOEVE MET BINNENPLAATS, XVIII; van vakwerk en baksteen. Gekoppelde vensters in Naamse steen met booglateien. Uit de 18e eeuw daterende, ten dele in vakwerk en ten dele in schoon metselwerk opgetrokken (voormalige) hoeve met binnenplaats met lage verdieping bij het woongedeelte en onder met rode Hollandse pannen gedekte zadeldaken. Het woongedeelte (nok I straat) aan de Z.O,zijde is opgetrokken in schoon metselwerk met gepleisterde voet en heeft in de N.W.gevel op de beganegrond twee stel gekoppelde, hardstenen vensters met booglateien en 6-ruits draairamen, een keukendeur en -venster, en op de verdieping twee getoogde hardstenen vensters met 6-ruits draairamen en twee gemetselde, getoogde vensters met 4-ruits draairamen. Haaks hierop en er aan vastgebouwd een geheel witgeschilderde vakwerk-schuur (vakken gevuld met leem) met zwarte plint; vakwerk ten dele vervangen door metselwerk; in de N.O.gevel rechtgesloten deeldeuren en een staldeur. Aan de N.W.zijde een vakwerk-schuur (nok I straat) vakken gevuld met baksteen. Aansluitend hierop aan de N.O.zijde een schuur onder lessenaardak en vervolgens, aansluitend bij het woonhuis, de rechtgesloten inrijpoort. Vanwege de hoofdvorm, de constructie, het materiaalgebruik en de gaafheid een goed en representatief voorbeeld van een 18e eeuwse, ten dele in vakwerk uitgevoerde, gesloten Limburgse hoeve en als zodanig van belang uit oogpunt van oudheidkundige en volkskundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34812
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoeve met binnenplaats van vakwerk en baksteen in Banholt

Op gen Besseme

Loverixplein 8
Banholt (Gemeente Eijsden Margraten)
Grote hoeve met binnenplaats, waarschijnlijk vroeger een laathof van het Akense Munsterstift. Woonhuis aan de straat met ingang en vensters ..

Hoeve met binnenplaats van vakwerk

Bredeweg 14
Banholt (Gemeente Eijsden Margraten)
Hoeve met binnenplaats van vakwerk, XIX A; vergroot XIX B.

Hoeve met binnenplaats

Bredeweg 2A
Banholt (Gemeente Eijsden Margraten)
Hoeve met binnenplaats, XIXa; van baksteen. Aan de straat twee puntgevels met mergelstenen afdekkingen. Op poortsluitsteen, 1819. Schuur van..

Hoeve met binnenplaats

Bredeweg 7
Banholt (Gemeente Eijsden Margraten)
Hoeve met binnenplaats, XIX; van vakwerk, mergel en baksteen; omblokte puntgevel.

Sint-Gerlachuskerk

Bredeweg 1
Banholt (Gemeente Eijsden Margraten)
Rooms-Katholieke kerk, in 1878 gebouwd in neo-classicistische stijl naar voorbeeld van die van Berneau (B); vergroot 1922. Mechanisch torenu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)