Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wasplaats aan de Noorbeek direct na de Sint-Brigidabron in de vorm van een gemetselde kade, vanwaar een door twee bolvormige ornamenten geflankeerd trapje omlaag voert. Voorts een bakstenen pijler met .. in Noorbeek

Overig

Wasplaats aan de Noorbeek direct naast de Sint-Brigidabron
6255ZA Noorbeek (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Wasplaats aan de Noorbeek direct na de Sint-Brigidabron in de vorm van een gemetselde kade, vanwaar een door twee bolvormige ornamenten geflankeerd trapje omlaag voert. Voorts een bakstenen pijler met ..

Wasplaats aan de Noorbeek in de vorm van een gemetselde kade, vanwaar een door twee bolvormige ornamenten geflankeerd trapje omlaag voert. Voorts een bakstenen pijler met natuurstenen bekroning, XVIII. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34805
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het huisje van de bron met de pijler
Een deel van de wasplaats

De Sint-Brigidabron is een bron in de buurtschap Wesch in Noorbeek in de Nederlandse Zuid-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Hier ontspringt het beekje de Noor die zich verder afwatert via de Voerstreek naar de Voer en de Maas.

De bron dankt haar naam aan de patroonheilige van het dorp Noorbeek Sint-Brigida.

De Sint-Brigidabron ontspringt onderaan de helling van de heuvelrug waar Bergenhuizen ook op ligt. Hier heeft men om de bron een stenen huisje gebouwd waarin het water uit de grond komt. Daarna stroomt het water door de hier gelegen wasplaats uit de 18e eeuw. Deze bestaat uit een gemetselde kade, een trapje om bij het water te komen, twee bolvormige ornamenten die het trapje flankeren en een pijler van baksteen met een natuurstenen bekroning. De wasplaats is een rijksmonument.[1] Aan de andere zijde van de wasplaats heeft men een stenen muur gebouwd. Na het kruisen van de weg Noorbeek-Mheer kan de beek vrij zijn weg vervolgen door het Noordal.


Monumenten in de buurt van Wasplaats aan de Noorbeek direct na de Sint-Brigidabron in de vorm van een gemetselde kade, vanwaar een door twee bolvormige ornamenten geflankeerd trapje omlaag voert. Voorts een bakstenen pijler met .. in Noorbeek

T-vormige vakwerkhoeve

Wesch 3
Noorbeek (Gemeente Eijsden Margraten)
T-vormige vakwerkhoeve, XIX.

Vakwerkhuis

Wesch 1
Noorbeek (Gemeente Eijsden Margraten)
Vakwerkhuis, XIX.

Vakwerkhuisje

Wesch 7
Noorbeek (Gemeente Eijsden Margraten)
VAKWERKHUISJE, XIX.

Vakwerkhuis; zolderverdieping gedeeltelijk op schoren

Wesch 4
Noorbeek (Gemeente Eijsden Margraten)
Vakwerkhuis, XIX; zolderverdieping gedeeltelijk op schoren.

Martelehofke. Twee evenwijdige vakwerkvleugels

Martelehöfke 1
Noorbeek (Gemeente Eijsden Margraten)
Martelehofke. Twee evenwijdige vakwerkvleugels, XVIII.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)