Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkgebouw in eclectische trant in Kedichem

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 18
4247EL Kedichem (gemeente Leerdam)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1867 (gedenksteen)


Beschrijving van Kerkgebouw in eclectische trant

Op hoge, gecementeerde sokkel met blokgroeven, in baksteen onder leien zadeldak opgetrokken KERKGEBOUW, blijkens gedenksteen gebouwd in 1867, in eclectische trant bij een Middeleeuwse toren (reeds beschermd). De eenbeukige kerk is voorzien van rondboogvensters met vierpasvormen in de lange gevels, en van roosvensters boven de zij-ingang en in de korte tuitgevel; voorts van rechte gootlijsten op klossen en steunberen. Inwendig bevat de zaalkerk een gepleisterd, gedrukt tongewelf met twee geornamenteerde, cirkelvormige luchtroosters. Eenklaviers mechanisch orgel uit het midden van de 18e eeuw, maker anoniem, afkomstig uit het gebouw van de Vereniging voor Evangelisatie Bethel, Menso Altingstraat 20 te Sleen (v/h mon.nr 468532). Eenvoudige dorpskerk van karakteristieke midden-19e-eeuwse architectuur bij een laat-Gotische toren met spits, en als zodanig van belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 347960
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkgebouw in eclectische trant in Kedichem

Toren van de Hervormde Kerk

Kerkstraat 18
Kedichem (Gemeente Leerdam)
Toren der Herv. Kerk. Bij de in 1867 opgetrokken Ned. Herv. Kerk is de laatgotische toren der oude dorpskerk bewaard gebleven. Klokkenstoe..

Boerderij onder afgewolfd rieten zadeldak, evenwijdig aan de dijk. In de huidige vorm eerste helft 19e eeuw, doch met ouder sierankers. Stal, loodrech ..

Zuiderlingedijk 39
Heukelum (Gemeente Lingewaal)
Boerderij onder afgewolfd rieten zadeldak, evenwijdig aan de dijk. In de huidige vorm eerste helft 19e eeuw, doch met ouder sierankers, 17e ..

Boerderij, evenwijdig aan de dijk gebouwd onder rieten wolfdak. Rechts de stal, opgetrokken van gepotdekselde houten delen. In het woongedeelte een si ..

Zuiderlingedijk 51
Spijk (Gemeente Lingewaal)
Boerderij, 17e eeuw (?), evenwijdig aan de dijk gebouwd onder rieten wolfdak. Rechts de stal, opgetrokken van gepotdekselde houten delen. In..

Boerderij met woongedeelte evenwijdig aan de dijk en loodrecht daarop gebouwde stal, beide onder rieten wolfdaken. Het woongedeelte heeft vensters met ..

Zuiderlingedijk 79
Spijk (Gemeente Lingewaal)
Boerderij met woongedeelte evenwijdig aan de dijk en loodrecht daarop gebouwde stal, beide onder rieten wolfdaken. 18e eeuw. Het woongedeelt..

Boerderij onder rieten wolfdak; in een steen gedateerd

Lingedijk 111
Kedichem (Gemeente Leerdam)
Boerderij onder rieten wolfdak; in een steen gedateerd: 1874. Gaaf bewaard geheel: voorgevel met vlechtingen; vensters met zes- en vierruit..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kerkgebouw in eclectische trant in Kedichem

Foto's (3)