Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Brigidakerk in Noorbeek

Kerkelijk Gebouw

Pley 8
6255AG Noorbeek (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 13e-15e eeuw


Beschrijving van Sint-Brigidakerk

Rooms-Katholieke kerk. Driebeukig basilicaal schip met Maaskapitelen, XIII-XV, westtoren, XIII-XV, driezijdig gesloten koor, XV, sacristie, 1780, en portaal, 1841, met doopkapel. Gerestaureerd 1911-'13: hoogaltaar, 1768. Overblijfselen van muurschilderingen in de noordbeuk. Op het kerkhof 25 stenen grafkruisen, 1608-1765. Het kerkhof is afgesloten door een muur van mergel. Orgel met Hoofdwerk en Onderpositief, in 1851 gemaakt door W. Koulen. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van J. Hoerken, 1449, diam. 106 cm en een moderne klok. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34794
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Brigidakerk
De kerk met rechts de Brigidakapel
De kerk met rechts de Brigidakapel
Plaats Noorbeek
Gewijd aan Sint-Brigida
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  34794, 34795
Afbeeldingen
De kerk vanaf de westkant van het dorp
De kerk vanaf de westkant van het dorp
Lijst van rijksmonumenten in Noorbeek
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Brigidakerk is een kerk in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. De kerk bevindt zich aan de Pley, een plein in het dorp Noorbeek. Hier komen de wegen vanuit Hoogcruts, Mheer via Wesch en de Voerstreek samen. Jaarlijks wordt voor de kerk een Sint Brigida-den geplaatst.

Het kerkgebouw ligt op een kerkheuvel met eromheen een kerkhof. Ze worden omgeven door een mergelstenen keermuur. Aan de oostzijde van de kerk ligt de Brigidakapel. Op het kerkhof liggen 25 stenen grafkruisen uit de periode 1608-1765. Bij het kerkhof staat een Heilig Hartbeeld van August Falise.

De kerk en de Brigidakapel zijn ieder een rijksmonument en is gewijd aan Sint-Brigida.

Geschiedenis

Omstreeks het jaar 1000 heeft er reeds op deze plaats de oudste kerk gestaan die gebouwd werd op een kunstmatige heuvel. Er bevindt zich nog ongehouwen natuursteen in de onderbouw van de toren dat uit de 11e/12e eeuw zou stammen. De toren heeft mogelijk ook gediend als weertoren, een versterkt gebouw waar dorpelingen bij gevaar zich konden terugtrekken.

In 1083 werd de kerk door Conrad I van Luxemburg, heer van het land van Daehlem, aan het Onze-Lieve-Vrouwe-Munster van de stad Luxemburg geschonken.

In de 13e eeuw werd er een romaanse kerk gebouwd die werd opgetrokken in mergel. Hiervan getuigen vijf blinde romaanse rondboogvensters in het middenschip en de lichtspleten en galmgaten van de toren.

Rond 1400 begon men met het verbouwen van het kerkgebouw naar een gotische bouwstijl met spitsbogen.

In 1568 werd de kerk geplunderd door soldaten van Willem van Oranje.

In de 16e eeuw werd het gebouw verbouwd waarbij netgewelven aangebracht werden.

Tot 1614 was de Sint-Brigidakerk een filiaalkerk van de parochiekerk van 's-Gravenvoeren.

In 1626 scheidde de parochie Mheer zich af van de parochie waar de Sint-Brigidakerk deel van uitmaakte.

In 1847 werden het toegangsportaal en de bijruimtes in baksteen gebouwd onder leiding van bouwheer pastoor Clercks.

In 1903-1913 vond er een algehele restauratie plaats onder leiding van architect Willem Sprenger. Bij deze restauratie werden de sacristie en de bij-sacristie aan de noord- en zuidzijde van koor toegevoegd aan het gebouw. De planning, het ontwerp en de fondsenwerving vond plaats in de jaren 1903-1910, terwijl van 1910-1913 de daadwerkelijke restauratie plaatsvond.

In 1990-1991 vond er opnieuw een algehele consoliderende restauratie plaats.

Opbouw

Het gebouw bestaat uit een vierkante westtoren met twee geledingen, een driebeukig schip met hardstenen zuilen met Maaskapitelen, een driezijdig gesloten koor, een sacristie, een portaal en een doopkapel. De Maaskapitelen zijn in diverse motieven gebeeldhouwde koppen boven op de zuilen en zijn een kenmerk van de bouwkunde in het Maasland. In de noordbeuk bevinden zich de overblijfselen van muurschilderingen. Het middenschip bestaat uit vier traveeën. het schip en het koor hebben beide netgewelven met schilderingen uit ca. 1500, waardoor ze visueel een eenheid vormen. Tussen beide bouwdelen bevindt zich een gereduceerde triomfboog.


Monumenten in de buurt van Sint-Brigidakerk in Noorbeek

Brigidakapel

Pley 9
Noorbeek (Gemeente Eijsden Margraten)
H. Brigidakapel, XVIIIb, een vierkant gebouwtje van baksteen met afgeronde hoeken en een mansardetentdak. Inwendig o.a. pilasters met rijke ..

Bakstenen herenhuis met verdieping en schilddak (met moderne dakkapel)

Pley 1
Noorbeek (Gemeente Eijsden Margraten)
Bakstenen herenhuis, XVIIId, met verdieping en schilddak (met moderne dakkapel). Voorgevel van drie traveeën met omlijstingen van Naamse st..

Pastorie, van baksteen met verdieping en wolfdak

Klompestraat 9
Noorbeek (Gemeente Eijsden Margraten)
Pastorie, van baksteen met verdieping en wolfdak, XIXa. Ingang en vensters in Naamse steen. Leiendak. Dakkapel.

Hoeve met binnenplaats, grotendeels van baksteen.

Onderstraat 12
Noorbeek (Gemeente Eijsden Margraten)
Hoeve met binnenplaats, XVIII A-XIX, grotendeels van baksteen. In de breukstenen straatgevel van het woonhuis ankers: 1879. Aan de binnenpla..

Hoeve met binnenplaats, van baksteen

Onderstraat 10
Noorbeek (Gemeente Eijsden Margraten)
Hoeve met binnenplaats, XVIII-XIXA, van baksteen. Het woonhuis met verdieping en zadeldak is voorzien van vensters met segmentboogomlijsting..

Kaart & Routeplanner