Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Lambertuskerk in Mheer

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 2
6261NJ Mheer (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1876-1881
Architect: P.J.H. Cuypers


Beschrijving van Sint-Lambertuskerk

St. Lambertus, 1876-1881, P.J.H. Cuypers. Eenbeukige neogotische kruiskerk in sobere baksteenvormen met een toren, bekroond door een naaldspits. Houten tongewelven. Neogotische mergelstenen kapel in kruisvorm op het kerkhof, bekroond door een fioel en omgeven door schoorbogen. In de kerk een orgel met Hoofdwerk en Positief, in 1853 gemaakt door A. Clerinx. Grafmonument van Joh. Adolf van Imstenraedt, 1668, en Christina Sophia de Loe 1693. Fragment van een altaarsteen. In de kapel van de familie de Loe: zerk met beeltenis van Gerard van Imstenraedt, 1572, en Agnes van Amstenrade, 1600; zerk van Winand van Imstenraedt, 1622, en Mechtildis van den Bonpart, 1643. Op het kerkhof tien grafkruisen, 17e en 18e eeuw, en het fragment van een grafsteen van pastoor Willem van der Halle, 1678. Mechanisch torenuurwerk, voorzien van elektrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34738
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Lambertuskerk
Mheer-Kerk.JPG
Plaats Mheer
Gebouwd in omstreeks 1626
Restauratie(s) circa 1786 en 1876-1881
Gewijd aan Sint-Lambertus
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  34738
Architectuur
Architect(en) Pierre Cuypers
Lijst van rijksmonumenten in Mheer
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Lambertuskerk is een kerkgebouw in Mheer in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. De kerk bevindt zich direct naast het Kasteel van Mheer en staat op de hoogste plek in het dorp. Ten westen van de kerk ligt er het kasteel, waarmee het gescheiden wordt door een droge gracht. Ten zuiden van de kerk loopt de oprijlaan naar de brug over de gracht en kasteelpoort. Ten noorden van de kerk bevindt zich het kerkhof. En ten noordoosten van de kerk ligt een plein waar jaarlijks de mei-den wordt geplaatst. Voor de kerk komen de wegen vanuit Noorbeek, Banholt en Sint Geertruid samen.

Het huidige kerkgebouw stamt uit de jaren 1876-1881 en is in neogotische stijl opgetrokken in sobere baksteenvormen. Ze is een eenbeukige kruiskerk en wordt bekroond met een ingesnoerde naaldspits. De kerk heeft verder houten tongewelven en een driezijdig gesloten koor. De toren van de kerk staat aan de oostzijde en het koor is naar het westen gericht.

Op het kerkhof naast de kerk bevindt zich de grafkapel van de familie De Loë, een kruisvormig mergelstenen gebouw in neogotische stijl, ontworpen door Carl Weber en gebouwd rond 1864. Deze wordt bekroond door een fioel en is omgeven door schoorbogen.

De kerk is een rijksmonument en is gewijd aan Sint-Lambertus.

Geschiedenis

Tot in de 17e eeuw was Mheer net als Noorbeek als 'quarta capella' afhankelijk van de kerk van 's-Gravenvoeren. Omstreeks 1626 werd er waarschijnlijk een kerk gebouwd op de huidige plaats bij het kasteel, als gevolg van de toenemende invloed van de heren van Mheer. In 1655 werd de kerk ingewijd door de bisschop van Luik.

Rond circa 1786 is er een nieuwe kerk gebouwd als opvolger van de eerdere kerk. Dit omdat er alarmerende berichten kwamen over de rampzalige toestand van het eerdere kerkgebouw.

In de jaren 1876-1881 werd door Pierre Cuypers op dezelfde plek een nieuwe kerk gebouwd. Redenen hiervoor waren dat de kerk te klein geworden was en in slechte toestand was. Deze nieuwe kerk staat er in 2011 nog. Ze was oorspronkelijk bedoeld voor Mheer, Banholt en Terhorst, maar omdat de dorpelingen van Banholt geen kerk halverwege beide plaatsen kregen, bouwden ze zelf hun eigen kerk. Dit had grote spanningen tot gevolg.Monumenten in de buurt van Sint-Lambertuskerk in Mheer

Mheer: grafkapel

Dorpsstraat 6
Mheer (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 7: GRAFKAPEL. Naast de kerk aan de oostzijde van het park op het kerkhof gesitueerde in 1864-1865 door Charles Webe..

Mheer: hoofdhuis

Dorpsstraat 6
Mheer (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDHUIS. HOOFDHUIS van het kasteel Mheer, gebouwd in een carré vorm om een binnenplaats. Het kasteel wordt omg..

Mheer: twee toegangsbruggen

Dorpsstraat 6
Mheer (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 3: TWEE TOEGANGSBRUGGEN. Twee natuurstenen TOEGANGSBRUGGEN bij Kasteel Mheer. Eén gelegen over een droge gracht (ee..

Mheer: bouwhoeve en voorplein

Dorpsstraat 4
Mheer (Gemeente Eijsden Margraten)
Omschrijving onderdeel 2: BOUWHOEVE en VOORPLEIN. Bouwhoeve bij kasteel Mheer, gelegen langs de oost-, west-, en zuidzijde van het voorplei..

Pastorie, zeer markant gelegen op de helling bij een bocht van de weg

Dorpsstraat 9
Mheer (Gemeente Eijsden Margraten)
Pastorie, zeer markant gelegen op de helling bij een bocht van de weg. Het hoofdgebouw, grotendeels van breuksteen, 1670, omgeeft met latere..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)