Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Kerk van de H. Margarita in Margraten

Kerkelijk Gebouw

Pastoor Brouwersstraat 21
6269BP Margraten (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw (toren) 1923 (schip)

(1 recensie)

Beschrijving van R.K. Kerk van de H. Margarita

R.K. KERK. Toren van mergel, XIXd met oudere resten. Schip dwars op de oorspronkelijke kerkas, 1923. Driezijdig gesloten koor van mergel, XIX. In het koor resten van muurschilderingen, XIV A, met rankwerk en o.a. passievoorstellingen. Neogotische preekstoel, 1872 vervaardigd door de beeldhouwer Hacking. Orgel met Hoofdwerk en Nevenwerk, in 1879 gemaakt door Pereboom en Leyser. Met galerij van pl.m. 1800. Tegen de voorgevel een crucifix van pl.m. 1800. Tegen de toren 2 grafstenen, 1816 en 1843. Vijf grafkruisen, 1615, 1645, 1647, 1660 en 1816. Twee credens-tafels (Lod.XV). Communiebank 19e eeuws eiken houtsnijwerk. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van J. Perrin Drouot, 1817, diam. 105 cm en een moderne klok. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, 1951, is buiten gebruik gesteld. Aan de mergelstenen toren zitten resten van zonnewijzers, die voor een deel middeleeuws kunnen zijn. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34614
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen (1)

R.K. Kerk van de H. Margarita
4
Recensie door: ()
3 van de 4 middeleeuwse zonnewijzers lijken bij de laatste restauratie verdwenen te zijn.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Margaritakerk
Margraten-Kerk-Pastoor Brouwerstraat 21 (1).JPG
Plaats Margraten
Gewijd aan Sint-Margarita
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  34614
Architectuur
Architect(en) Alphons Boosten
Afbeeldingen
Margraten-Kerk-Pastoor Brouwerstraat 21 (2).JPG
Toren en pastorie
Toren en pastorie
Lijst van rijksmonumenten in Margraten
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Margaritakerk is een kerkgebouw in Margraten, in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Het gebouw bevindt zich midden in het dorp Margraten aan een plein. Ten oosten van de kerk bevindt zich het kerkhof en ten westen van de toren bevindt zich de pastorie. Tegenover de kerk loopt er een Kerkpad van de kerk af naar de Rijksweg.

De kerk is een rijksmonument en is gewijd aan Sint-Margarita.

Geschiedenis

In 1262 wordt de kerk reeds genoemd in een charter. Van het gebouw uit die tijd resteert thans alleen nog een deel in de westelijke muur van het schip.

In de 14e eeuw wordt er tegenaan een toren gebouwd.

In de 15e eeuw werd het driezijdig gesloten koor gebouwd in laat-gotische stijl.

In 1617 werd de toren hersteld onder Frans van Eynatten, pandheer van Neubourg, en kreeg een mergelstenen omklamping met een nieuwe spits.

In 1661 kwam Margraten bij Traktaat toe aan de Verenigde Nederlanden, waardoor de missen in een kapel te Scheulder op Spaans grondgebied gelezen moesten worden.

In 1921 werd het eenbeukige schip afgebroken om in 1922-1928 vervangen te worden door een driebeukig gebouw. Dit nieuwe gebouw werd dwars op de oude kerkas gebouwd en werd opgetrokken uit mergelsteen op een plint van kunradersteen. Voor de bouw van het nieuwe koor heeft men gebruikgemaakt van een betonskelet-constructie waardoor er een ongedeelde ruimte gecreëerd kon worden zonder belemmeringen van zicht op het altaar. Het schip is overspannen door gordelbogen in beton uitgevoerd. Deze bogen vormen met het gestucte tongewelf één geheel. Het gebouw was het ontwerp van Alphons Boosten.

Opbouw

Het kerkgebouw bestaat uit een middeleeuwse toren van mergel met ingesnoerde torenspits, een eenbeukig schip van vier traveeën dwars op de oorspronkelijke kerkas, het oude middeleeuwse koor staat dwars tegen de vierde travee van de kerk als een kapel, en een driezijdig gesloten koor van mergel aan de noordzijde van het kerkgebouw met een lage kooromgang. Ter hoogte van de vierde travee bevindt zich aan de oostzijde het oude middeleeuwse koor en aan de westzijde de middeleeuwse toren. Het huidige schip is even breed als het oude schip lang was.

Het oude koor heeft een net- en stergewelf. In het gebouw zijn er nog fragmenten van schilderingen te zien uit het laatste kwart van de 15e eeuw op de gewelven, de koormuren en de triomfboog. Ook bevinden zich er schilderingen op de nieuwe triomfboog die van de hand zijn van Harrie Schoonbrood en stammen uit 1934-1935, net als de gebrandschilderde ramen.


Monumenten in de buurt van R.K. Kerk van de H. Margarita in Margraten

Zwingelput

To. kerk te Margraten
Margraten (Gemeente Eijsden Margraten)
Zwingelput, XIX B, t.o. kerk.

Pastorie

Pastoor Brouwersstraat 19
Margraten (Gemeente Eijsden Margraten)
PASTORIE, XIX A, aangebouwd tegen de westzijde van de kerktoren. Grotendeels van baksteen met vensteromlijstingen van Naamse steen. Schuur..

Drie hekpijlers van mergel met vaasvormige bekroningen

Sprinkstraat 6
Margraten (Gemeente Eijsden Margraten)
Drie hekpijlers van mergel met vaasvormige bekroningen, XIXb.

Hoeve met binnenplaats

Pastoor Brouwersstraat 5
Margraten (Gemeente Eijsden Margraten)
HOEVE met binnenplaats. Woonhuis van mergel, voorzien van een puntgevel met kroonlijst en topomlijsting. Vensters met booglateien van Naamse..

Hoeve in haakvorm

Sprinkstraat 12
Margraten (Gemeente Eijsden Margraten)
Hoeve in haakvorm, plm 1700. Aan de straat een puntgevel van breuksteen, waarin een tweelichtkozijn en dichtgemetselde tussendorpelkozijnen ..

Kaart & Routeplanner