Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Doopsgezinde kerk in Steenwijk

Kerkelijk Gebouw

Onnastraat 10
8331HM Steenwijk (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1828 1981 (rest.)


Beschrijving van Doopsgezinde kerk

Sobere, vroeg 19e eeuwse Doopsgezinde Vermaning (datumsteen 28 junij 1828), op rechthoekige plattegrond. Het gebouw dat aan de voorgevel gotiserende elementen vertoont, is opgetrokken uit baksteen; alleen de voorgevel is van een blokvormige bepleistering voorzien. De brede puntgevel wordt aan beide zijden beƫindigd door hoekpilasters met profilering. In het gevelvlak twee blindnissen met driepasmotief en breed rondboogvensters met houten tracering, welk laatste type venster ook is toegepast in de zijgevels. Vooruitstekend gepleisterd ingangsportaal met hoekpilasters met verzonken velden en bekroningen; de ingang is gevat binnen boog met driepasmotief. Eenvoudig geprofileerde goot; staafankers. Voorts twee stenen met opschrift, respectievelijk: DEERSTESTEENGELEGD DOOR CHOVENSGREVE 28 JUNIJ 1828 en: IMMANUEL Ao 1630 Inwendig enig 19e eeuws meubilair bestaande uit banken, preekstoel en orgeltje op galerij. Het terrein wordt begrensd door een eenvoudig ijzeren hek met bekroning van even geprofileerde punten en franse lelies. De orgelkas is gebouwd ca. 1735. Het bijbehorende instrument werd overgeplaatst naar de Geref. Kerk te Winsum (Fr.) toen Bakker en Timmenga in 1896 een nieuw eenklaviers orgel in het oudere kastje plaatsten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34592
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Doopsgezinde kerk in Steenwijk

Doopsgezinde kerk, pastorie

Onnastraat 12
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Het van omstreeks 1875 daterende herenhuis is gebouwd als pastorie bij de ernaast staande, uit 1828 daterende Doopsgezinde kerk (..

Woonhuis met gevel in eenvoudige Art Nouveau-stijl

Onnastraat 14
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Dit in 1907 gebouwde woonhuis heeft een heel karakteristieke, in een eenvoudige art nouveau stijl uitgevoerde "voorzetgevel" van ..

Groot sober rechthoekig pand met kroonlijst en voordeur met pilasteromlijsting

Onnastraat 9
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Groot sober rechthoekig pand met kroonlijst. Voordeur met pilasteromlijsting.

Woonhuis met bakstenen gevel en rechte kroonlijst met consoles en panelen onder schilddak met hoekschoorstenen (vormt een geheel met nr. 9)

Gasthuisstraat 7
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
In aanleg vermoedelijk 18e-eeuws of ouder, maar wat betreft het huidige voorkomen tweede helft 19e-eeuws onderkelderd woonhuis op rechthoeki..

Huis met gevel met rechte kroonlijst en gewijzigde onderpui

Markt 56
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Huis met gevel met rechte kroonlijst. Onderpui gewijzigd.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)