Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Sint-Willibrorduskerk in Olburgen

Kerkelijk Gebouw

Olburgseweg 4
7225NB Olburgen (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1869
Architect: F.W.Mengelberg


Beschrijving van R.K. Sint-Willibrorduskerk

St. Willebrordus, 1869, ontwerp F.W.Mengelberg, uitvoering G. te Wiel Wzn. Driebeukig pseudobasiliekje met westbouw, bekroond door een overhoeks geplaatste vierkante toren met spits. Het thans witgepleisterde vierkante toren met spits. Het thans witgepleisterde interieur heeft achthoekige bakstenen pijlers zonder kapitelen en kruisribgewelven. Bernulphusgilde- inrichting vrijwel compleet aanwezig: altaren van Mengelberg gedateerd 1876. In de vieringtoren klok van Petit en Fritsen, 1900. Mechanisch torenuurwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34569
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Willibrorduskerk
Aanzicht in 2011
Aanzicht in 2011
Plaats Olburgen
Gebouwd in 1869
Gewijd aan Willibrord
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  34569
Architectuur
Architect(en) Friedrich Wilhelm Mengelberg, Gerard te Riele
Stijlperiode Neogotiek
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Willibrorduskerk is een rooms-katholieke kerk in de Nederlandse plaats Olburgen. De kerk is in 1869 gebouwd naar ontwerp van Friedrich Wilhelm Mengelberg en Gerard te Riele en kreeg als patroonheilige Willibrord. De kerk is gebouwd als pseudobasiliek in de stijl van het St. Bernulphusgilde. Aan de straatzijde heeft het gebouw een toren die 45 graden gedraaid is ten opzichte van de voorgevel. De toren wordt bekroond met een ingesnoerde naaldspits. Het gebouw heeft aan alle zijden spitsboogvensters. De muren aan de binnenzijde zijn in de 20e eeuw wit gepleisterd. In de kerk zijn daarnaast interieurelementen van Mengelberg aanwezig, waaronder het altaar.

De kerk is in 1976 aangewezen als rijksmonument.

Galerij


Monumenten in de buurt van R.K. Sint-Willibrorduskerk in Olburgen

Hoekstee

Zutphensestraatweg 36
Dieren (Gemeente Rheden)
Inleiding Deze schilderachtige VILLA genaamd HOEKSTEE met TUINHEK werd in 1896-1897 gebouwd naar ontwerp van E. Lofvers onder invloed van d..

Helma

Zutphensestraatweg 34
Dieren (Gemeente Rheden)
Inleiding Schilderachtige uit 1896-1897 daterende VILLA genaamd HELMA, gebouwd in een rijke Neo-Renaissancestijl. Het pand heeft een voortu..

Ons Plekje

Zutphensestraatweg 32
Dieren (Gemeente Rheden)
Inleiding Eenvoudige vrijstaande RENTENIERSWONING genaamd ONS PLEKJE met TUINHEK, gebouwd in 1868 in traditionele trant met aan het Neo-Cla..

Schoonzicht

Zutphensestraatweg 30
Dieren (Gemeente Rheden)
Inleiding Deze in een rijke Neo-Renaissancestijl in 1894-1895 gebouwde VILLA SCHOONZICHT werd ontworpen door de architect E. Lofvers. De vi..

Elize

Zutphensestraatweg 28
Dieren (Gemeente Rheden)
Inleiding Deze in een rijke Neo-Renaissancestijl opgetrokken VILLA met TUINHEK genaamd ELIZE kwam tot stand in 1894-1895 naar ontwerp van E..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)