Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ipenrode: hoofdgebouw in Heemstede

Kasteel Buitenplaats

Herenweg 63
2105MD Heemstede
Noord Holland

Bouwjaar: 18e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Ipenrode: hoofdgebouw

HOOFDGEBOUW. Rechthoekig buitenhuis, bekroond door een pannendak met vier schoorstenen, van oorsprong daterend uit de 18e eeuw. Ter linker- en rechterzijde van de ingangspartij zijn twee zesruitsschuiframen, de vijf ramen op de verdieping hebben een verdeling in vieren. Deze vensterindeling dateert uit de eerste helft der 19e eeuw. In die periode is de gevel bovendien voorzien van een bepleistering met het karakter van natuurstenen blokken. Een hardstenen trap met bordes van zandstenen platen, bevindt zich voor het huis. De zuidgevel laat twee bouwperioden zien: begin en einde 18e eeuw. Ook hier een empire vensterindeling, zesruits bij de schuiframen van de bel-etage, vierruits bij de twee ramen van het souterrain en de drie ramen van de bovenverdieping. Twee fenetres a terre hebben ieder acht ruiten. De glasdeuren, de ramen en het terras dateren uit de eerste helft 20e eeuw (architect A.A. Kok). De achtergevel heeft een middenrisaliet met empire vensterindeling; de ramen ter linker- en rechterzijde van de middenpartij dateren uit het vierde kwart der 20e eeuw. De koepelkamer, in vijfhoekvorm gebouwd, dateert uit het derde kwart 18e eeuw. Aan de noordzijde werd omstreeks 1908 een nieuwe ingang gebouwd; stoep en ingangspartij zijn afkomstig van een huis uit Haarlem, 18e eeuw (architect Wolbers). De vestibule en hal achter deze ingang, zijn gewijzigd tot keuken (derde kwart 20e eeuw). De tekst van een gevelsteen luidt: 'Na de brand in de nacht van 25 op 26 mei 1956 hersteld juli 1957. Enschede-van Geen. Bataafsche Aannemingmaatschappij'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 345563
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Ipenrode

Ipenrode is een historische buitenplaats aan de Herenweg in de gemeente Heemstede.

De gronden van de naastgelegen buitenplaatsen Hartekamp en Boekenrode samen met Ipenrode behoorden gedurende het eind van de middeleeuwen toe aan de adellijke (Haarlemse) familie Van Berkenrode. De hofstede, oorspronkelijk Voorkoekoek geheten, is vermoedelijk ontstaan uit een boerderij. Eigenlijk twee, de Voorkoekoek en de Achterkoekoek. De eerste eigenaar van de hofstede met naam bekend heette Cornelis Franse, voor 1606. Latere eigenaars waren Lombardische geldschieters, werkzaam in Haarlem en tot 1641 de Haarlemse bierbrouwer Cornelis van der Wiele(n). Na het graven van de Leidsevaart zijn Voor- en Achterkoekoek van elkaar gescheiden. In 1716 kocht de Haarlemse magistraat Abraham van Guldewagen Voorkoekoek aan voor een bedrag van ƒ 20.900,-. In 1733 werd het huidige herenhuis van Ipenrode voltooid, toen de Haarlemmer Francois Aernout Druyvestein eigenaar was. Latere bezitters waren Amsterdamse en Haagse magistraten en kooplieden uit de geslachten Sautijn, Geelvinck, Dedel en Van de Poll. Vanaf 1760 is een park in de landschapsstijl aangelegd. De 18e-eeuwse tuinmansbewoning is bewaard gebleven. Kort voor en na 1900 was Ipenrode in bezit van Kennemer adel, met van 1874-1891 Hendrik van Wickevoort Crommelin, gevolgd door Hendrik Jan Deutz van Lennep van 1891-1906. Vervolgens is Ipenrode eigendom geweest van enkele telgen uit het Haarlemse drukkersgeslacht Enschedé. In 1972 is de buitenplaats gekocht door een projectontwikkelaar, die in het park 76 service-appartementen wilde laten bouwen. Dat plan ging niet door en het buiten raakte in verval. In 1988 is het eerste beheersplan geschreven en nadien traden spoedig betere tijden aan. Na een grondige restauratie zijn huis en park sinds 1989 eigendom van P.H. van den Bos


Monumenten in de buurt van Ipenrode: hoofdgebouw in Heemstede

Ipenrode: ingangshek

Herenweg 63
Heemstede
INGANGSHEK. Smeedijzeren hek tussen hardstenen pijlers, midden 18e eeuw. Aan de achterzijde van een der pijlers een juk voor (een niet meer ..

Ipenrode: parkaanleg

Herenweg 63
Heemstede
PARKAANLEG. De samenstellende onderdelen van de parkaanleg zijn als volgt gesitueerd:A. Het grootste deel van dit terrein ten oosten van het..

Ipenrode: damhek

Herenweg 65
Heemstede
DAMHEK. Smeedijzeren hek tussen bakstenen pijlers waarvan de hardstenen sluitstenen ontbreken. 18e eeuw. Het hek dat is geplaatst aan het ei..

Ipenrode: koetshuis/stalgebouw

Herenweg 65
Heemstede
KOETSHUIS/STALGEBOUW. Het gebouw heeft een rechthoekige grondvorm met een uitbouw aan de westzijde. Een hoog pannendak met dakkapellen vormt..

Ipenrode: tuinmanswoning

Herenweg 67
Heemstede
TUINMANSWONING, gebouwd in 1908. De tekst op de jaartalsteen naast de voordeur luidt: 'De eerste steen gelegd door B.F. Enschede oud 15 jaar..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ipenrode: hoofdgebouw in Heemstede

Foto's (19)

Alle 19 foto's weergeven