Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kapel (thans Nederlands Hervormde Kerk) in Bronkhorst

Kerkelijk Gebouw

Kapelstraat 2
7226LL Bronkhorst (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 15e eeuw


Beschrijving van Kapel (thans Nederlands Hervormde Kerk)

KAPEL, thans Ned.Herv.Kerk. Gotisch, bakstenen zaalkerkje (XV) met driezijdige sluiting, steunberen en gedrukte spitsboogvensters. Portaaluitbouw tegen de westgevel. Tegen het, oorspronkelijk waarschijnlijk in steen overwelfde, schip was vroeger aan de noordzijde een zijbeuk aanwezig. De kap en het vierkante klokketorentje zijn gebouwd na een stadsbrand in 1633. De kapel, die zeer verwaarloosd was en bij de inrichting tot school in 1842 geheel verbouwd, heeft door een ingrijpende restauratie in 1960-'61 haar oorspronkelijke uiterlijk grotendeels herkregen. Kabinetorgel ca. 1730, vermoedelijk gemaakt door A.A. Hinsz. In de dakruiter een klok van een anonieme gieter, 1658, diam. 45 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34548
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk
Aanzicht in 2011
Aanzicht in 2011
Plaats Bronkhorst
Gebouwd in 15e eeuw
Restauratie(s) 1960-1961
Gewijd aan Martinus van Tours en Maria
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  34548
Portaal:  Christendom

De Hervormde kerk, ook wel de Kapel van Bronkhorst, is een protestantse kerk in de Nederlandse plaats Bronkhorst. De kerk, destijds nog aangeduid als kapel, is in de 14e eeuw gebouwd met gelden van Gijsbert V van Bronckhorst en zijn vrouw Catharina van Leefdael. De kapel wordt in 1344 voor het eerst genoemd en is opgedragen aan Martinus van Tours en Maria. Na de reformatie, waarbij de kerk in protestantse handen over ging, raakte de kapel in 1633 zwaar beschadigd bij een stadsbrand. De jaren erop werd de kapel hersteld. De eeuw erop raakte de kapel haar functie als gebedshuis kwijt door het weinige gebruik er van. Het gebouw werd gebruikt als opslagruimte en school. Na fondsenwerving werd de kerk in 1962 gerestaureerd en weer in gebruik genomen. Voor de restauratie is een prent van Jan de Beijer uit 1742 gebruikt.

De gotische kerk is opgezet als zaalkerk. In de zijgevels en de oostgevel zijn spitsboogvensters verwerkt. Midden op de kerk staat een kleine dakruiter, die na de stadsbrand is geplaatst. De kabinetorgel in de kerk is vermoedelijk gemaakt door Albertus Antoni Hinsz uit circa 1730.

De kerk is in 1966 aangewezen als rijksmonument.

Galerij


Monumenten in de buurt van Kapel (thans Nederlands Hervormde Kerk) in Bronkhorst

Boerderij, bestaande uit een woongedeelte van parterre en verdieping op rechthoekige plattegrond en gedekt door een hoog schilddak, waarnaast deel ond ..

Kasteelweg 2
Bronkhorst (Gemeente Bronckhorst)
Boerderij, bestaande uit een woongedeelte van parterre en verdieping (XIX b?) op rechthoekige plattegrond en gedekt door een hoog schilddak,..

Boerderij, bestaande uit een dwarshuis met rechte trapgevel, waarin sierankers

Bovenstraat 2
Bronkhorst (Gemeente Bronckhorst)
Hoekpand Onderstraat. Boerderij, bestaande uit een dwarshuis met rechte trapgevel (XVIIa), waarin sierankers. Gepleisterde voorgevel met ven..

Schuur

Bovenstraat 2
Bronkhorst (Gemeente Bronckhorst)
Op rechthoekig grondvlak gebouwde schuur met ongelijkvormig zadeldak en rode Oud-Hollandse pannen. De schuur bevindt zich op het erf achter ..

Woonhuis met schuur op rechthoekige plattegrond. De langgerekte zuidelijke gevel, die het kerkpleintje afsluit, is gefundeerd op de vroegere kerkhofsm ..

Bovenstraat 1
Bronkhorst (Gemeente Bronckhorst)
Woonhuis met schuur (XVIII d ?) op rechthoekige plattegrond. De langgerekte zuidelijke gevel, die het kerkpleintje afsluit, is gefundeerd op..

Eenvoudige boerderij met puntgevel

Kasteelweg 1
Bronkhorst (Gemeente Bronckhorst)
Eenvoudige boerderij met puntgevel (XIX B). In de linker zijgevel vensters met ramen in stijl XIX a.

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)