Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele schuur in Bronkhorst

Boerderij

Uilenhoek 4
7226LN Bronkhorst (gemeente Bronckhorst)
Gelderland


Beschrijving van Dubbele schuur

Dubbele schuur van oorsprong identiek. Vanwege de slechte bouwkundige staat is de linker schuur in 1982 gereconstrueerd. De rechter schuur is vervangen in de jaren twintig van de 20e eeuw. Beide schuren behoorden van oorsprong bij het Hoge Huis en geven uitdrukking aan de historie van het Hoge huis in brede zin waarvan de agrarische bedrijfsvoering een onderdeel was. De schuren zijn met name van belang vanwege de agrarische karakteristiek als onderdeel van de cultuurhistorische waarde van het hoge huis en het beschermde gezicht van Bronkhorst. De linker schuur met rechthoekige plattegrond bestaat uit een bouwlaag afgedekt door een grotendeels met riet gedekt afgewolfd zadeldak. De gevels zijn opgetrokken in kruisverband met in de linker zijgevel drie ijzeren zesruits segmentboogvormige stalramen. In de voorgevel bevindt zich uiterst links en rechts een naar buiten draaiende houten geklampte staldeur met centraal een dubbele geklampte naar binnen draaiende deur met stenen schampstenen afgesloten door een latei waarboven een rollaag. De gevel eindigt in een risalerende, naar voren hellende, beschoten topgevel. De achtergevel is vrijwel identiek aan de voorgevel met uitzondering van de beĆ«indiging van de gevel voorzien van vlechtingen, windveren en een wolfseind met uilebord. De rechter zijgevel is niet aanwezig vanwege de verbinding met de ernaast gelegen schuur. In het interieur bevindt zich een driebeukige structuur opgebouwd met vijf eiken ankerbalkgebinten op een stenen poer en een vloer van klinkerbestrating. In de linker zijbeuk een houten hilde en een houten steektrap naar de zolder. Op de dekbalk van het ankerbalkgebint is een houten vloer aangebracht. De zolder wordt afgesloten door een ongeĆÆsoleerde sporenkap en is voorzien van een moderne hijsinstallatie. De rechter schuur met rechthoekige plattegrond bestaat uit een bouwlaag afgedekt door een zadeldak deels bedekt met verbeterde rode pannen, deels met asbest. De gevels zijn opgetrokken in kruisverband waarvan de achtergevel is gecementeerd. In de rechter zijgevel vier ijzeren zesruits stalramen. Centraal in de voorgevel, op de begane grond, een recht gesloten naar binnen draaiende dubbele deur met uiterst rechts een naar buiten draaiende staldeur. Links in de topgevel een hooiluik met in de top een rondvenster. De topgevel wordt afgesloten door een rollaag met tandlijst. De achtergevel is vrijwel identiek aan de voorgevel met uitzondering van het luik rechts in de gevel in plaats van links. De rechter schuur grijpt deels in de linker schuur waardoor er geen scheidingsmuur aanwezig is. De staanders van de gebinten van de rechter schuur staan hier direct naast de staanders van de linker schuur. In de middenbeuk een klinkerbestrating met in de zijbeuken recente stallen. De kap eindigt in een sporenkap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34542
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele schuur in Bronkhorst

Boerderij op haakse plattegrond onder schilddak met pannen

Uilenhoek 1
Bronkhorst (Gemeente Bronckhorst)
Boerderij (XIX a ?) op haakse plattegrond onder schilddak met pannen. In de voorgevel vensters met luiken en roeden uit de bouwtijd en later..

Boerderij met woongedeelte en deel onder een dwars schilddak

Uilenhoek 2
Bronkhorst (Gemeente Bronckhorst)
Boerderij (XIX b?) met woongedeelte en deel onder een dwars schilddak. In de van luiken voorziene vensters roedenverdeling uit de bouwtijd.

Gerestaureerde boerderij onder hoog, rieten schilddak

Bovenstraat 10
Bronkhorst (Gemeente Bronckhorst)
Gerestaureerde boerderij onder hoog, rieten schilddak (XIX a?), met in de voorgevel venster, waarin ramen uit de bouwtijd met luiken. Gietij..

Huis Ophemert of Het Hoge Huis

Bovenstraat 12
Bronkhorst (Gemeente Bronckhorst)
Inleiding Het gehele L-vormige object met tuinmuur bestaat uit het -vermoedelijk- in oorsprong 16de-eeuwse en na de stadsbrand in 1633 deel..

Boerderij met woongedeelte en deel naast elkaar onder een schilddak

Bovenstraat 8
Bronkhorst (Gemeente Bronckhorst)
Boerderij XIX A ?) met woongedeelte en deel naast elkaar onder een schilddak. In de vensters ramen uit de bouwtijd. Rechts getoogde deeldeur..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)