Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Martinuskerk in Baak

Kerkelijk Gebouw

Wichmondseweg 17
7223LH Baak (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1892 (gewijd)
Architect: A. Tepe


Beschrijving van Sint-Martinuskerk

St.Martinus. Driebeukig neogotische pseudobasiliek door Alfred Tepe, gewijd 1892. Driezijdig gesloten transeptarmen en diagonaal geplaatste kapellen in de hoeken tussen transept en koor. Toren met twee diep liggende, geprofileerde spitsboognissen in ieder gevelvlak en hoge naaldspits. Het bij een restauratie wit geschilderde interieur heeft ronde pijlers en kruisribgewelven. Neogotische altaren, beelden en triomfkruis uit de ateliers van het St. Bernulphusgilde. Eenklaviers orgel. In 1788 door A.Meere te Utrecht gemaakt voor de R.K. kerk De Liefde in Amsterdam. In 1892 geplaatst en verbouwd door de Gebr. Gradussen te Winssen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34529
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Martinuskerk
Sint-Martinuskerk in 2011
Sint-Martinuskerk in 2011
Plaats Baak
Gebouwd in 1890
Gewijd aan Martinus van Tours
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  34529
Architectuur
Architect(en) Alfred Tepe
Portaal:  Christendom

De Sint-Martinuskerk is een rooms-katholieke kerk in de Nederlandse plaats Baak. De neogotische kerk is gebouwd in de jaren 1890 - 1891 naar ontwerp van Alfred Tepe en werd mogelijk gemaakt door een schenking van Ernestus Georgius van Middachten. In 1891 werd de kerk ingewijd door de aartsbisschop van Utrecht Petrus Matthias Snickers[1] en kreeg als patroonheilige Martinus van Tours. De kerk verving de gelijknamige kerk die in 1836 was gebouwd.

De kerk, gebouwd als pseudobasiliek, heeft direct boven de ingang een klein spitsboogvenster die wordt gevogld door een grotere variant. De kerktoren heeft een ingesnoerde torenspits. Naast de ingang zijn aan beide zijden kapelletjes gebouwd. De zijgevels zijn voorzien van spitsboogvensters met glas in loodramen, die eveneens in het transept zijn verwerkt. De inrichting is volgens de Utrechtse School. Daarbij is een orgel uit 1788 aanwezig, oorspronkelijk door Abraham Meere gebouwd voor de kerk De Liefde in Amsterdam, en na verbouwing door Gradussen geplaatst in de Sint-Martinuskerk.

De kerk is in 1976 aangewezen als rijksmonument.

Galerij


Monumenten in de buurt van Sint-Martinuskerk in Baak

R.K. Pastorie

Pastoriestraat 3
Baak (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving De waarschijnlijk rond 1862 gebouwde R.K. PASTORIE (1) heeft een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een afg..

Koetshuis met tuinmuur

Pastoriestraat 3
Baak (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving Het ten opzichte van de pastorie dwarsgeplaatste KOETSHUIS (2) met aangebouwde TUINMUUR is gebouwd rond 1890. Het gebouw is ui..

Huis Baak: tuinmanswoning

Pastoriestraat 1
Baak (Gemeente Bronckhorst)
Onderdeel 7 Omschrijving TUINMANSWONING, XIX; Op het voormalige moestuincomplex, aan de Pastoriestraat, een voormalige tuinmanswoning, op ..

Groot Bobbink

Bobbinkstraat 7
Baak (Gemeente Bronckhorst)
Hoeve uit 1808 met bakstenen topgevel, bestaande uit een bolgezwenkt en een tuitvormig gedeelte. Beschilderde lijsten, deuren met getoogde b..

Baak

Wichmondseweg 19
Baak (Gemeente Bronckhorst)
Onderdeel 1 Omschrijving HUIS, XVIII-b, met behoud en gebruikmaking van middeleeuws muurwerk; in 1880 aan de zuidoostzijde uitgebreid met ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)