Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk (St. Remigius) in Steenderen

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 20
7221BP Steenderen (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 14e eeuw (toren)


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk (St. Remigius)

Ned. Herv. Kerk (St. Remigius). Laat-gotische pseudobasiliek met driebeukig schip en westelijke toren. De twee eerste torengeledingen XIV (?), schip XV B of XVI A, koor 1440. In 1783 werden de stenen gewelven gesloopt en schip en zijbeuken onder een kap gebracht. De houten ramen in de vensters dateren van 1836. Torenspits 1783. Klok, in 1635 gegoten door Henrick ter Horst. Orgel met Hoofdwerk en Positief, ca. 1780 gebouwd door vermoedelijk J.J. Mitterreither. In 1971 aangekocht vanuit Amsterdam Geref. Buitenamstelkerk. In dat jaar gerestaureerd en uitgebreid met een vrij Pedaal door S.F. Blank. Mechanisch torenuurwerk Hms Braakman, Brummen, met inscriptie: HMS BRAAKMAN BRUMME FECIT 1851 NR. 3. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34521
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Remigiuskerk
Aanzicht in 2012
Aanzicht in 2012
Plaats Steenderen
Gebouwd in circa 13e eeuw
Gewijd aan Remigius van Reims
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  34521
Portaal:  Christendom

De Sint-Remigiuskerk, ook wel de Hervormde kerk, is een protestantse kerk in de Nederlandse plaats Steenderen. De eerste bekende vermelding van de kerk stamt uit 1217. In de loop der tijd is de kerk diverse malen verbouwd. In de 15e eeuw begon de aanpassing van het priesterkoor, waarna het schip van de kerk volgde. De kerk is opgebouwd als een gotische pseudobasiliek met een zadeldak. De toren bestaat uit vier geledingen met bovenop een ingesnoerde torenspits. In de zijgevels zijn tussen de steunberen spitsboogvensters geplaatst.

In 1782 werd de kerk verwoest door een blikseminslag, waarna een geldinzameling startte voor de herbouw van de kerk. In 1784 was de herbouw klaar, waarbij de kerk enkele aanpassingen had ten opzichte van de oorspronkelijke kerk, zoals een vier meter lagere toren. In de decennia erop werd Steenderen getroffen door overstromingen van de IJssel, waardoor er koeien en paarden in de kerk werden gestald.

In de jaren 1960-1969 is de kerk gerestaureerd, waarbij intern de nodige wijzigingen zijn doorgevoerd. Voorbeelden zijn het veranderen van de gewelven en het vervangen van het orgel door een orgel afkomstig van de Buiten Amstel kerk in Amsterdam, gemaakt door Johannes Mitterreither.

De kerk is in 1966 aangewezen als rijksmonument.

Galerij


Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk (St. Remigius) in Steenderen

Boerderij waarvan het met een pannen schilddak gedekte woonhuis met de door een wolfdak gedekte stal een T-vormige plattegrond vormt

J.F. Oltmansstraat 7
Steenderen (Gemeente Bronckhorst)
Boerderij, eerste helft 19e eeuw, waarvan het met een pannen schilddak gedekte woonhuis met de door een wolfdak gedekte stal een T-vormige p..

Trafohuisje

Bronkhorsterweg 2T
Steenderen (Gemeente Bronckhorst)
Inleiding Langs de Bronkhorsterweg bevindt zich geheel vrij gesitueerd voor de Williborduskerk een rijk uitgevoerd TRANSFORMATORHUISJE. Dit..

Keuterboerderij, deels onderkelderd

Kerkhofweg 18
Steenderen (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving De deels onderkelderde KEUTERBOERDERIJ (1) telt één bouwlaag onder een afgewolfd zadeldak, gedekt met gesmoorde Hollandse pa..

Keuterboerderij: erfaanleg

Kerkhofweg 18
Steenderen (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving ERFAANLEG rond een kleine keuterboerderij aan de westkant van het dorp Steenderen. Het erf bevindt zich tussen de J.F. Oltmans..

Meestershuis

Bronkhorsterweg 22
Steenderen (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving Het deels aan de rechterzijde onderkelderde MEESTERSHUIS (1) heeft één enkele bouwlaag onder een schilddak, gedekt door gesm..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)