Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk; Witte Kerk in Steenbergen

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 7
4651AN Steenbergen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1832
Architect: P. Huijsers (vermoedelijk)


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk; Witte Kerk

N.H. KERK; klassicistisch gebouw uit 1832, bestaande uit een door een zadeldak gedekte driebeukige hallenkerk met een gevel, ingedeeld door Dorische halfzuilen en een fronton met triglyphenlijst, waarachter de ingebouwde toren oprijst, met dubbele Ionische pilasters en bekroond door een koepel waarop een obelisk. Inwendig: Dorische zuilen met segmentbogen, tongewelf in stuc over de middenbeuk, graatgewelven over de zijbeuken. Eiken kansel uit de tweede helft van de 18e eeuw, waaraan een koperen lezenaar met de gekroonde initialen W. en M. van 1693; gesneden orgelkas. Eikenhouten klokkenstoel met klok van J.P. Huaert, 1794, diam. 105 cm. IJzeren toegangshek tussen hardstenen pijlers met vaasbekroning. Van oorsprong een tweeklaviers orgel uit de tweede helft van de 17e eeuw. In de vorige eeuw is het Positief verwijderd. Gerestaureerd in 1963. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34517
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De kerk van de Protestantse (Nederlands Hervormde) gemeenschap in Steenbergen, beter bekend als de Witte Kerk of Protestantse Kerk, is een kerkgebouw, een zogenaamde waterstaatskerk, in de Nederlandse stad Steenbergen.

Geschiedenis

Op de plaats waar nu de Witte Kerk staat, stond al in de 13e eeuw een stenen kerk. Deze is rond 1505 vervangen door een nieuw kerkgebouw, de Jakobuskerk, die in 1831 wegens bouwvalligheid werd afgebroken, waarna het huidige gebouw op dezelfde plaats werd gebouwd.

De Oude Jakobuskerk was van oorsprong katholiek, maar werd op 17 oktober 1590 (de dag dat prins Maurits van Oranje Steenbergen veroverde) protestants. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de kerk gebruikt als barak en ook tijdens de napoleontische oorlogen werden troepen ingekwartierd, met als resultaat dat de kerk begin 19e eeuw in zeer slechte staat verkeerde en afgebroken werd.

Om beide partijen tevreden te stellen, zorgde de Nederlandse regering voor een goedkope lening waarvan twee nieuwe kerken gebouwd werden: de katholieke Sint-Gummaruskerk op de Grote Markt, en de Witte Kerk op de fundering van de oude Jakobuskerk.

Architectuur en interieur

De Witte Kerk bij nacht. (2010)

De Witte Kerk is met haar Toscaanse halfzuilen, kroonlijst en driehoekig fronton alsmede door de klokkentoren met haar zeshoekige obelisken een schoolvoorbeeld van het neoclassicisme.

Het huidige kerkgebouw lijkt dus weinig tot niets op de vroegere Jakobuskerk, daarentegen heeft het wel een groot deel van het interieur, waaronder een driehonderd jaar oud orgel, en de luidklok van de laatste overgenomen.

Op de luidklok, waarvan de naam onbekend is, staat het originele randschrift "Geloeft Zij Godt". Daaronder is een later (16e-eeuws en typisch calvinistisch) adagium toegevoegd:

door my word elk ter kerk genoot
ik doe steeds gedenken aan de dood
geeft dan met acht op myn geluyd
eer ge onbereyd uw oogen sluydt

Hoewel de kerk de bijnaam "Witte Kerk" heeft, is de kleur van het gebouw eigenlijk geel. Dit komt door de grondige restauratie van het gebouw in 2007. Vanaf begin 20ste eeuw echter was het gebouw wit.Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk; Witte Kerk in Steenbergen

Sint-Gummaruskerk

Westdam 21
Steenbergen
St.Gummarus, 1900-1902, P.J.H.Cuypers. Bouw geleid door J.Th.J.Cuypers en Jan Stuyt, die het voorontwerp uit 1899 ingrijpend wijzigden. Drie..

woonhuis

Afgeslechtedijk 8
Steenbergen
Inleiding. De WONING van het boerderijcomplex is in 1923 gebouwd in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau elementen en heeft een oudere aan..

Complex Afgeslechtedijk

Afgeslechtedijk 8
Steenbergen
Inleiding. De MELKKAMER uit 1917 is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl en is gelegen tussen de woning en de schuur. Omschrijvi..

Complex Afgeslechtedijk: schuur

Afgeslechtedijk 8
Steenbergen
Inleiding. De SCHUUR uit 1917 is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl en is achter de woning en los daarvan gelegen. Zij is gebou..

Complex Afgeslechtedijk: varkensstal

Afgeslechtedijk 8
Steenbergen
Inleiding. De VARKENSSTAL uit 1917 is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Zij is naast de schuur gelegen. Omschrijving. De ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (26)

Alle 26 foto's weergeven