Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Occo Reintiesheert in Stedum

Boerderij

Delleweg 9
9921TG Stedum (gemeente Loppersum)
Groningen

Bouwjaar: 1860 ca. 1900 (bijschuur) 1905 (verb. voorhuis)


Beschrijving van Occo Reintiesheert

Omvangrijk op wierde gelegen tweede helft 19e eeuwse BOERDERIJ-COMPLEX, bestaande uit kop-hals-romp met aangebouwde bijschuur, bakhuis en paardestal. Het hoofdgebouw werd in 1860 opgetrokken, de kop in 1905 vernieuwd en dwarsgeplaatst, de bijschuur rond 1900 aangebouwd. In 1905 opnieuw in eclectische XIXc-vormen opgetrokken onderkelderde top onder met leipannen belegd schilddak met top-schoorstenen met borden. De met bakstenen pilasters afgezette gevelvelden zijn regelmatig ingedeeld: centrale ingang met hardstenen borden met gietijzeren balusters, gebosseerde hoeken, natuursteen omlijstingen, gepaneelde dubbele houten deur met getoogd bovenlicht, balkon met balusters, dakhuis met stuc-omlijsting en driehoekig getoogde kelder- en T-vensters met omlijsting; gekorniste kroonlijst en goot op gesneden consoles; donkere plint afgezet door waterlijst. Eenvoudige hals onder met friese pannen belegd zadeldak, paneeldeur en met gietijzeren sierroosters en getoogd bovenlicht, kroonlijst. Inwendig waardevolle interieur-onderdelen als gesneden houten vensterbanken en gepaneelde luiken, schouwen met stuc-decoratie, stuc-plafonds; keuken met eenvoudige houten kastenwand; pomp met rijke koperen kranen en dito zwengel en gepolijste hardstenen spoelbak; met plavuizen betegelde melkkelder met koelzinken. Romp onder aan voor- en achterzijde even afgewolfd rietgedekt schilddak met uileborden. Getoogde inrij-deuren, dito staldeuren met bovenlichten met gietijzeren tracering; getoogde en recht-gesloten stalvensters met en zonder tracering; gietijzeren goten op dito consoles. Bijschuur met woonruimte, onder aan voor- en achterzijde afgewolfd pannengedekt schilddak met uileborden. De gevel van het woongedeelte uitgerust met getoogd karnhok-venster, dito inrijdeuren, zes- en tweeruitsvensters; in de achtergevel getoogde inrijdeuren en dito staldeur en vensters met tracering; in de zijgevel slechts weinige lichtopeningen; gietijzeren goot op dito consoles; staafankers. Bakhuis met lagere sprong onder pannengedekte zadeldakjes met windveren en gietijzeren goot op dito consoles; twee schoorstenen respectievelijk met bord en loden puntdakje met pinakel. Paardenstal onder rietgedekt afgewolfd schilddak met uileborden; deur- en vensteropeningen van verschillende soort; goot op consoles; inwendig ijzeren ruiven en boxen met verzorgd houten schotwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34503
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Occo Reintiesheert in Stedum

Wierde (De Weer)

bij Delleweg 9 Delleweg 9 2 bij Delleweg 9
Stedum (Gemeente Loppersum)
Wierde. Datering: omstreeks begin jaartelling. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Deltheem

Delleweg 2
Stedum (Gemeente Loppersum)
Deltheem. BOERDERIJ waarvan het onderkelderde voorhuis het Hooglandse type vertegenwoordigt, d.w.z. gedekt is door dwars zadeldak met wolfei..

Hervormde pastorie met garage

Kampweg 2
Stedum (Gemeente Loppersum)
Inleiding PASTORIE met aangebouwde GARAGE ontworpen in 1933 door architect P. Rozema uit Appingedam in een aan de Delftse School verwante s..

Wierde met sporen van bewoning

Delleweg
Westerwijtwerd (Gemeente Loppersum)
Verhoogd terrein waarin sporen van bewoning. Datering: Middeleeuwen. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage E).

Bartholomeuskerk

Hoofdstraat 1
Stedum (Gemeente Loppersum)
Herv. Kerk en toren op ommuurd kerkhof. Eenbeukig kruisvormig kerkgebouw met zware westtoren beide uit de 13e eeuw; de koorsluiting is in de..

Kaart & Routeplanner