Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bastion V met kruithuis in Hellevoetsluis

Militair Object

Opzoomerlaan 126
3221AP Hellevoetsluis
Zuid Holland

Bouwjaar: 1772 (kruithuis)


Beschrijving van Bastion V met kruithuis

BASTION V MET KRUITHUIS. Bastion met: - rechte linkerflank; - holgebogen, teruggetrokken rechterflank; - op het terreplein een gemetseld vierkant kruithuis, uit 1772 voorzien van kruisgewelf; daaroverheen een hoog, met leien gedekt schilddak; voorts een te blinderen deur en twee kleine raamopeningen; voor de ingang een vierkant portaal met een met leien gedekt zadeldak en te blinderen deur (gebouw q); - nabij de saillant een schuilplaats met munitiemagazijn (gebouw m); - voorliggende gracht ter breedte van plm. 30. Dit complexdeel wordt v.w.b. perceel nr 1515 begrensd door een lijn evenwijdig aan de westgrens van dat perceel op een afstand van 25 meter van die westgrens. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 344580
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bastion V met kruithuis in Hellevoetsluis

Wachtgebouw

Opzoomerlaan 126
Hellevoetsluis
Wachtgebouw naast het Ridderschapsbolwerk. Bakstenen gebouw zonder verdieping en met hoog pannen schilddak, waarop hoekschoorstenen. Voor he..

Loods

Opzoomerlaan 126
Hellevoetsluis
Inleiding LOODS voor de opslag van natte schietkatoen, behorende tot een complex van loods en hek, gebouwd in 1865-1870 binnen de vesting e..

Hek

Opzoomerlaan 126
Hellevoetsluis
Inleiding HEK, behorende tot een complex met een loods voor de opslag van natte schietkatoen, gebouwd tussen 1865-1870 binnen de vesting en..

Bastion IV

Opzoomerlaan 126
Hellevoetsluis
BASTION IV MET REMISE. Bastion met rechte flanken en voorts: - achter de saillant een dubbele remise (gebouw r); - achter de linkerflank e..

Courtine IV-V met wachthuis

Opzoomerlaan 126
Hellevoetsluis
COURTINE IV-V MET BRIELLER POORT EN WACHTHUIS. Rechte wal met: - nabij het midden een recent vernieuwde duikersluis (voorheen inundatieslui..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)