Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Courtine IV-V met wachthuis in Hellevoetsluis

Militair Object

Opzoomerlaan 126
3221AP Hellevoetsluis
Zuid Holland

Bouwjaar: 1823 (wachthuis)


Beschrijving van Courtine IV-V met wachthuis

COURTINE IV-V MET BRIELLER POORT EN WACHTHUIS. Rechte wal met: - nabij het midden een recent vernieuwde duikersluis (voorheen inundatiesluis); - nabij bastion V een open doorgang door de wal, geflankeerd door keermuren (voorheen Brieller Poort); aan stads- en veldzijde aansluitende vleugelmuren; - nabij de doorgang aan de Opzoomerlaan 126 een gemetseld rechthoekig wachthuis uit 1823, voorzien van met pannen gedekt schilddak waarop hoekschoorstenen; aan de voorzijde een open arcadenrij op eenvoudige gemetselde pijlers (gebouw II); - voorliggende gracht ter breedte van: - nabij bastion IV pl.m. 70 meter; - nabij bastion V pl.m. 55 meter. Dit complexdeel wordt v.w.b. perceel nr 2257 aan de zuidzijde begrensd door een lijn evenwijdig aan de noordgrens van het perceel op een afstand van 115 meter van die noordgrens. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 344579
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Courtine IV-V met wachthuis in Hellevoetsluis

Wachtgebouw

Opzoomerlaan 126
Hellevoetsluis
Wachtgebouw naast het Ridderschapsbolwerk. Bakstenen gebouw zonder verdieping en met hoog pannen schilddak, waarop hoekschoorstenen. Voor he..

Loods

Opzoomerlaan 126
Hellevoetsluis
Inleiding LOODS voor de opslag van natte schietkatoen, behorende tot een complex van loods en hek, gebouwd in 1865-1870 binnen de vesting e..

Hek

Opzoomerlaan 126
Hellevoetsluis
Inleiding HEK, behorende tot een complex met een loods voor de opslag van natte schietkatoen, gebouwd tussen 1865-1870 binnen de vesting en..

Bastion IV

Opzoomerlaan 126
Hellevoetsluis
BASTION IV MET REMISE. Bastion met rechte flanken en voorts: - achter de saillant een dubbele remise (gebouw r); - achter de linkerflank e..

Bastion V met kruithuis

Opzoomerlaan 126
Hellevoetsluis
BASTION V MET KRUITHUIS. Bastion met: - rechte linkerflank; - holgebogen, teruggetrokken rechterflank; - op het terreplein een gemetseld ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)