Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gave boerderij van het Staphorstse type in Staphorst

Boerderij

Parallelweg 1
7951AT Staphorst
Overijssel


Beschrijving van Gave boerderij van het Staphorstse type

Gave BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditionele in aanleg ouder, doch wat betreft detaillering, 19e eeuwse (XIX B) Staphorster boerderij onder deels riet deels pannengedekt wolfdak met houten schoorsteen en jonger aangebouwd oudershuis. Boerderij van het dwarsdeeltype op langgerekte plattegrond, opgetrokken uit baksteen op voor wat betreft het woongedeelte gecementeerde plint en gedekt door een deels riet deels pannengedekt wolfdak met houten topschoorsteen; vlechtingen langs de geveltop; staafankers. In de voorgevel deur met bovenlicht terzijde respectievelijk 20-ruitsraam met luiken dat een ouder opkamervenster vervangt en dito ramen met 1 1/2 steens hanekammen en luiken en vierruits slaapkamervenster met rollaagjes; twee zoldervensters met luiken en rollaagjes; in de gedeeltelijk vernieuwde achter- en zijgevels baanderdeuren en staldeuren en -vensters. Het oudershuis jonger en eveneens opgetrokken uit baksteen op gecementeerde plint en gedekt door een met pannen belegd zadeldak met twee schoorstenen; windveren. De gevels ondermeer uitgerust met deur met bovenlicht en zesruitsschuiframen onder ontlastingsbogen met gedecoreerde boogvelden. Traditioneel Staphorster boerderijcomplex bestaande uit, in aanleg oudere, doch wat betreft detaillering 19e eeuwse (XIX B) boerderij van het dwarsdeeltype met houten schoorsteen en jonger aangebouwd oudershuis van architectuurhistorisch belang wegens typisch Staphorster karakteristieken zoals de langgerekte vervolg Staphorst, Parallelweg 1-3 plattegrond van het hoofdgebouw, het deels riet deels pannengedekt wolfdak met houten schoorsteen, de markante indeling van de voorgevel en de aanwezigheid van het oudershuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34365
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gave boerderij van het Staphorstse type in Staphorst

Gave boerderij van het Staphorstse type

Gemeenteweg 167
Staphorst
Gave boerderij van het Staphorstse type.

Boerderij van het Staphorstse type

Gemeenteweg 159
Staphorst
Fraaie boerderij van het Staphorstse type.

Gave boerderij van het Staphorstse type

Gemeenteweg 149
Staphorst
Gave BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditionele 19e eeuwse (XIX B) Staphorster boerderij onder rieten wolfdak met houten schoorsteen. ..

Boerderij van het Staphorstse type

Gemeenteweg 189
Staphorst
Boerderij van het Staphorstse type.

Boerderij van het Staphorstse type

Gemeenteweg 147
Staphorst
Fraaie BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditionele in aanleg vermoedelijk oudere doch wat betreft detaillering 19e eeuwse, Staphorster ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)