Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kruisweg De Kruisweg in Damwâld

Gebouw

Haadwei 42
9104BG Damwâld (gemeente Dantumadiel)
Friesland

Bouwjaar: 1881


Beschrijving van Kruisweg De Kruisweg

Blokvormige, circa 7 bij 13 meter metende voorbouw, laatste kwart 19e eeuw, onder door pannen gedekt schilddak. Eenvoudig geprofileerde gootlijst, aan voorzijde rustend op consoles. Symmetrisch ingedeelde voorgevel, waarin T-venster met deels ingeslepen deels glas-in-loodramen op begane grond; deur in stucomlijsting. Boven deuromlijsting en middelste raam verdieping, op trapvormige consoles rustende, geprofileerde stucomlijsting. De hoeken van het gebouw benadrukt door middel van pilasters; pilasters voorzien van verzonken veld benadrukken ingangspartij. Aan linkerzijde houten aanbouw met "loggia" op begane grond en overdekt balkon met houten balustrade op verdieping. In zijwand straatzijde afgerond 8-ruitsvenster op begane grond. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34304
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Café restaurant de "Kruisweg" anno 2010

De herberg de Kruisweg is een monumentaal pand aan de Haadwei in Damwoude in de Nederlandse provincie Friesland. Damwoude ontstond in 1971 toen de dorpen Dantumawoude, Akkerwoude en Murmerwoude werden samengevoegd.

Geschiedenis

Eén van de ramen met gebrandschilderd glas van de Kruisweg

De herberg werd gebouwd in 1881, hetzelfde jaar waarin ook het naastgelegen gemeentehuis van de gemeente Dantumadeel werd gebouwd. Volgens een mededeling in de Leeuwarder Courant werd het logement op 1 november 1881 geopend.[1]De herberg heeft vanaf die tijd altijd een horecafunctie gehad.

Oorspronkelijk was de herberg tevens een halteplaats van de paardentram van Veenwouden naar Dokkum, met een stalling voor de paarden. In de eerste helft van de 20e eeuw was er bij de Kruisweg een rolschaatsbaan, die later werd vervangen door een speeltuin. Ook de speeltuin bestaat niet meer, op de plaats van de speeltuin is een zaal van de uitspanning gebouwd. Sinds 2009 is de gemeente Dantumadeel eigenaar van het pand en wordt het verpacht als horecaonderneming.[2]

De jugendstilachtige glas-in-loodramen (zie afbeelding) zijn naderhand aangebracht door glashandel M.J. Houwink uit Sneek.[3]Ook de houten loggia, aan de linkerzijde van het pand, dateert uit een latere periode.

Het gebouw is sinds 1982 erkend als een rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Kruisweg De Kruisweg in Damwâld

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis van Murmerwoude

Haadwei 46
Damwâld (Gemeente Dantumadiel)
Voormalig gemeentehuis van Murmerwoude, gedateerd 1881. Groot blokvormig pand met verdieping; opgetrokken in rode baksteen, hardstenen plint..

Sint-Bonifatiuskerk

Foarwei 2
Damwâld (Gemeente Dantumadiel)
Herv. Kerk. In 1962 gerestaureerd kerkgebouw, bestaande uit een vroeg bakstenen schip, waarvan de koorsluiting door een rechte gotische is v..

Sint-Benedictuskerk

Doniawei 76
Damwâld (Gemeente Dantumadiel)
Herv. Kerk. Gerestaureerd zijnd deels 12e eeuws tufstenen kerkgebouw met aanvankelijk half ingebouwde, thans voor de kerk staande toren, die..

Orgel van de kerk van Akkerwoude (De Ikker)

Hearewei 1
Damwâld (Gemeente Dantumadiel)
Inleiding Hervormde kerk, vanwege de aanwezigheid van een waardevol orgel. Omschrijving Eén-klaviers orgel met aangehangen pedaal, g..

Broekmolen

Schwartzenbergloane 2A
Broeksterwâld (Gemeente Dantumadiel)
Poldermolen. Monnikmolen uit 1876.

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)