Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het Staphorstse type in Staphorst

Boerderij

Muldersweg 4
7951DG Staphorst
Overijssel


Beschrijving van Boerderij van het Staphorstse type

Fraaie BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditionele, in aanleg oudere, doch wat betreft detaillering, 19e eeuwse (XIX B) Staphorster boerderij onder rieten wolfdak met houten schoorsteen. Boerderij van het dwarsgedeeltype op zeer langgerekte plattegrond, grotendeels opgetrokken uit baksteen op, voor wat betreft het woongedeelte op gecementeerde plint en gedekt door een deels met riet, deels met pannen belegd wolfdak met topschoorsteen waarvan de golvende, zich ter hoogte van het woongedeelte nogal verhogende, noklijn opvallend is: vlechtingen langs de geveltop; staafankers. In de voorgevel, waarvan de zijbeuken zijn verbreed, deur met bovenlicht en levensboom; terzijde respectievelijk 20-ruitsramen en drie dito ramen, alle met luiken; twee zoldervensters; boven deur en vensters 1 1/2 steens hanekammen of rollaagjes. In de gedeeltelijk vernieuwde zijgevels baanderdeuren en staldeuren en -vensters waarvan een aantal niet oorspronkelijk; het achterste gedeelte van het gebouw bekleed met gepotdekselde houten delen. Traditionele, in aanleg oudere, doch wat betreft detaillering 19e eeuwse (XIX B) dwarsdeelboerderij, ondanks de verstoringen in met name de linkerzijgevel van architectuurhistorisch belang wegens ouderdom en Staphorster karakteristieken als langgerekte plattegrond en in dit geval opvallende van de noklijn, rieten wolfdak met houten schoorsteen en markante indeling van de voorgevel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34292
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het Staphorstse type in Staphorst

In hoofdvorm gaaf bewaarde boerderij van het Staphorstse type

Muldersweg 7
Staphorst
Een in hoofdvorm gaaf bewaarde boerderij van het Staphorstse type.

Gave boerderij van het Staphorstse type

Gemeenteweg 6
Staphorst
Gave BOERDERIJ van het Staphorstse type.

Gave boerderij van het Staphorstse type

Gemeenteweg 24
Staphorst
Gave boerderij van het Staphorstse type.

Gave boerderij van het Staphorstse type

Oude Rijksweg 15
Staphorst
Gave BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditionele in aanleg oudere, doch wat betreft detaillering 19e eeuwse (XIX B) Staphorster boerder..

Gave boerderij van het Staphorstse type

Oude Rijksweg 19
Staphorst
Gave BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditionele eind 19e eeuwse Staphorster boerderij onder rieten wolfdak. Boerderij van het dwarsdee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)