Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zeer fraaie boerderij van het Staphorstse type in Staphorst

Boerderij

Gemeenteweg 67
7951CE Staphorst
Overijssel

Bouwjaar: 19e eeuw en ouder


Beschrijving van Zeer fraaie boerderij van het Staphorstse type

Zeer fraaie BOERDERIJ van het Staphorstse type. In 1982 ten behoeve van een functie als museumboerderij naar oudere toestand teruggerestaureerde traditionele, in aanleg vermoedelijk oudere doch wat betreft detaillering 19e eeuwse, Staphorster boerderij onder rieten wolfdak met houten schoorsteen. Boerderij van het dwarsdeeltype op langgerekte plattegrond; het woongedeelte opgetrokken uit baksteen, het bedrijfsgedeelte bekleed met gepotdekselde houten delen en gedekt door een rieten wolfdak met houten schoorsteen; vlechtingen langs de geveltop; staafankers. In de voorgevel deur met bovenlicht en levensboom; terzijde daarvan respectievelijk keldervenster met tralies en opkamerraam en twee 20-ruitsramen en een slaapkamerraam, twee zoldervensters; alle met luiken en 1 1/2 steens hanekammen of rollaagjes. In de achter- en zijgevels baanderdeuren en staldeuren en -vensters. Tegen een der zijgevels eenvoudig geschulpt houten melkrek. Inwendig waardevol oorspronkelijk Staphorster interieur met in wit, en paars met wit uitgevoerde tegelwanden, met bloemmotieven beschilderde deuren en bedstedenwanden en grote houten schoorsteenboezem of hang. Traditionele, in aanleg vermoedelijk oudere, doch wat betreft detaillering 19e eeuwse, dwarsdeelboerderij van architectuurhistorisch belang wegens haar -zij het in enigszins teruggebrachte vorm- Staphorster karakteristieken zoals langgerekte plattegrond, rieten wolfdak met houten schoorsteen, met hout beklede wanden van het bedrijfsgedeelte, markante indeling van de voorgevel en waardevolle Staphorster interieur-onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34196
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zeer fraaie boerderij van het Staphorstse type in Staphorst

Boerderij van het Staphorstse type

Gemeenteweg 57
Staphorst
Boerderij van het Staphorstse type.

Boerderij van het Staphorstse type

Gemeenteweg 55
Staphorst
Boerderij van het Staphorstse type.

Pastorie bij de Nederlands Hervormde Kerk

Gemeenteweg 53
Staphorst
Inleiding De PASTORIE bij de Nederlands Hervormde kerk is gebouwd in 1909. Het pand ligt recht tegenover de kerk die van recente datum is. ..

Gave boerderij van het Staphorstse type

Kerklaan 5
Staphorst
Gave boerderij van het Staphorstse type.

Pand met lijstgevel

Gemeenteweg 56
Staphorst
PAND met lijstgevel; dwars schilddak met hoekschoorstenen. 19e eeuws (XIX B) woonhuis. Eenvoudig verdiepingloos pand op onderkeldering, opge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (14)

Alle 14 foto's weergeven