Synagoge in Lochem

Westerwal 6

Beschrijving van Synagoge

Synagoge. Volgens een gedenksteen in de voorgevel gesticht op 4 mei 1865 door de weduwe van Mozes Fortuin en ingewijd op 30 october 1865. Eenvoudig maar met gevoel voor detail in eclectische trant uitgevoerd gebouw, opgetrokken uit baksteen op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met pannen belegd schilddak met geprofileerde gootlijst. De gevelvlakken verlevendigd door even uitgemetselde (hoek)pilasters, doorlopende dorpels onder de vensters en de toepassing van een lichtere baksteensoort rond de vensters. Aardige ingangspartij met dubbele deuren met vierpasmotief, gevat in gepleisterde gotiserende omlijsting bekroond met accolade-achtig motief. In de voor- en achtergevel vier hoge rondboogvensters met gietijzeren tracering; in de noordwestgevel twee rondboogvensters beganegronds en twee ronde vensters ter hoogte van de vrouwengalerij; alle met gietijzeren tracering; in de zuid-oostgevel een rondboogvenster met Davidster in gietijzer. Inwendig nog van belang de via een trap bereikbare vrouwengalerij met aardige balustrade. Tweede helft 19e-eeuwse synagoge (1865) met aardige ingangspartij en vrouwengalerij, van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang wegens de eenvoudige maar zorgvuldig gedetailleerde architectonische vormgeving en de herinnering aan de Joodse gemeente van Lochem. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)