Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Synagoge in Lochem

Kerkelijk Gebouw

Westerwal 6
7241BC Lochem
Gelderland

Bouwjaar: 1865


Beschrijving van Synagoge

Synagoge. Volgens een gedenksteen in de voorgevel gesticht op 4 mei 1865 door de weduwe van Mozes Fortuin en ingewijd op 30 october 1865. Eenvoudig maar met gevoel voor detail in eclectische trant uitgevoerd gebouw, opgetrokken uit baksteen op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met pannen belegd schilddak met geprofileerde gootlijst. De gevelvlakken verlevendigd door even uitgemetselde (hoek)pilasters, doorlopende dorpels onder de vensters en de toepassing van een lichtere baksteensoort rond de vensters. Aardige ingangspartij met dubbele deuren met vierpasmotief, gevat in gepleisterde gotiserende omlijsting bekroond met accolade-achtig motief. In de voor- en achtergevel vier hoge rondboogvensters met gietijzeren tracering; in de noordwestgevel twee rondboogvensters beganegronds en twee ronde vensters ter hoogte van de vrouwengalerij; alle met gietijzeren tracering; in de zuid-oostgevel een rondboogvenster met Davidster in gietijzer. Inwendig nog van belang de via een trap bereikbare vrouwengalerij met aardige balustrade. Tweede helft 19e-eeuwse synagoge (1865) met aardige ingangspartij en vrouwengalerij, van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang wegens de eenvoudige maar zorgvuldig gedetailleerde architectonische vormgeving en de herinnering aan de Joodse gemeente van Lochem. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 341522
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Synagoge in Lochem

'Bleekhuisje'

Westerbleek 13
Lochem
"Bleekhuisje". Schilderachtig aan de gracht gelegen goed vakwerkgebouwtje. (XVIII ?).

Pand met trapgevel

Markt 1
Lochem
Pand met trapgevel, in jaartalankers gedateerd: 1638. Hoekpand Spaarbanksteeg, belangrijk voor de situatie van de Hervormde Kerk en het stad..

Stadhuis

Markt 2
Lochem
Stadhuis. Gebouw op rechthoekige plattegrond aan de voet van de kerktoren. Baksteenarchitectuur met Bentheimerstenen sierdelen. Het bouwwerk..

Pand onder schilddak

Bierstraat 10
Lochem
Pand onder schilddak. Gepleisterde lijstgevel met stucversieringen XIXc, pui uit de bouwtijd en in de verdieping schuiframen. Zij- en achter..

Grote of Sint-Gudulakerk

Markt 4
Lochem
Ned.Herv.KERK (St. Gudula). Grotendeels bakstenen hallenkerk van drie beuken, ontstaan door verbouwing van een kruisbasiliek. Hoge, westelij..

Kaart & Routeplanner


Foto's (19)

Alle 19 foto's weergeven